Държавата очаква над 20% ръст на първичните й акции в ЧЕЗ

Емил Караниколов

Държавата се надява да постигне повече от 20 процента ръст от началната цена на акциите си в електроразпределителната мрежа в Западна България, където мажоритарен собственик е чешката ЧЕЗ. Борсовата търговия на 33 на сто от дружествата "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" тръгва в понеделник – 29 октомври, и акциите ще се продават дял за дял.

Началната тръжна цена на двата пакета е 105 млн. лв., но предишните процедури по продажбата на фондовата борса на другите държавни 33 на сто в дружествата на ЕВН и "Енерго-Про" доведоха около 20 на сто увеличение спрямо стартовата цена на акциите, обясни Емил Караниколов, шеф на Агенцията за приватизация и следприватозационен контрол в неделя пред БНР.

 

"Надявам се, че този път ще достигнем тези 20 процента, тъй като за борсата това е сериозен ръст, а и аз лично се надявам, че при ЧЕЗ ще има и по-голяма", допълни той.

 

Чешката компания оперира най-голямата електроразпределителна мрежа у нас и има над 2 млн. клиенти.

 

Средствата от продажбата на пакетите от ЧЕЗ ще влязат в "Държавната консолидационна компания", която е техен собственик и след това ще бъдат внесени в хазната като дивидент.

 

Приватизационната агенция до края на тази година пак възнамерява да пусне още няколко процедури.

 

"Визираме да приключим процедурата за терен "Георги Бенковски". Стартирахме и очакваме във вторник да излезе в Държавен вестник процедурата за "Монтажи", едно дружество, което въртяхме, сега ще бъде пуснато на конкурс, както и централизиран публичен търг с актуализация на дружествата и на цените на дружествата в тази процедура. Другото, което е, след като мине понеделник, така, малко напрежението, започваме сериозна работа върху дружеството АДИС", допълни Караниколов.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?