Държавата очаква над 20% ръст на първичните й акции в ЧЕЗ

Емил Караниколов

Държавата се надява да постигне повече от 20 процента ръст от началната цена на акциите си в електроразпределителната мрежа в Западна България, където мажоритарен собственик е чешката ЧЕЗ. Борсовата търговия на 33 на сто от дружествата "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" тръгва в понеделник – 29 октомври, и акциите ще се продават дял за дял.

Началната тръжна цена на двата пакета е 105 млн. лв., но предишните процедури по продажбата на фондовата борса на другите държавни 33 на сто в дружествата на ЕВН и "Енерго-Про" доведоха около 20 на сто увеличение спрямо стартовата цена на акциите, обясни Емил Караниколов, шеф на Агенцията за приватизация и следприватозационен контрол в неделя пред БНР.

 

"Надявам се, че този път ще достигнем тези 20 процента, тъй като за борсата това е сериозен ръст, а и аз лично се надявам, че при ЧЕЗ ще има и по-голяма", допълни той.

 

Чешката компания оперира най-голямата електроразпределителна мрежа у нас и има над 2 млн. клиенти.

 

Средствата от продажбата на пакетите от ЧЕЗ ще влязат в "Държавната консолидационна компания", която е техен собственик и след това ще бъдат внесени в хазната като дивидент.

 

Приватизационната агенция до края на тази година пак възнамерява да пусне още няколко процедури.

 

"Визираме да приключим процедурата за терен "Георги Бенковски". Стартирахме и очакваме във вторник да излезе в Държавен вестник процедурата за "Монтажи", едно дружество, което въртяхме, сега ще бъде пуснато на конкурс, както и централизиран публичен търг с актуализация на дружествата и на цените на дружествата в тази процедура. Другото, което е, след като мине понеделник, така, малко напрежението, започваме сериозна работа върху дружеството АДИС", допълни Караниколов.

Споделяне

Още от Бизнес