Държавата одобри устройствения план на Варна въпреки екопротестите

Стотици върненци протестираха срещу застрояването на Морската градина

Както се очакваше, Националният експертен съвет по устройство на територията към регионалното министерство одобри във вторник след продължило повече от шест часа заседание общия устройствен план (ОУП) на община Варна, който предизвика остро социално недоволство, заради определените в него нови зони за застрояване в морската столица. Съветът прие със забележки плана, въпреки призивите на екоактивисти да го отхвръли.

Регионалното министерство препоръча на варненския общински съвет да забрани строежите в Морската градина, което всъщност вече бе направено

По-ранопрез деня от коалиция “За да остане природа в България” призоваха регионалното министерство да не приема плана и припомниха, че срещу екологичната оценка на плана се водят съдебни дела от редица граждански организации. Според природозащитниците неговото приемане от регионалното министерство е пряко нарушаване разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до информация, обществено участие във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда. Конвенцията е създадена от Икономическата комисия за Европа на Обединените нации и е ратифицирана от България през март 2004 г.

 

Приемането на ОУП на Варна практически обезсмисля съдебните спорове и ще доведе до трайни негативни последици върху околната среда и средата за обитаване на гражданите на Варна, твърдят от “За да остане природа”. Вероятността обаче Националният експертен съвет по устройство на територията, съставен от около 30 експерти от различни ведомства, да отхвърли устройствения план на Варна, е нищожна. Такава практика реално няма, коментираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

 

Общият устройствен план на Варна, който определя развитието на града през следващите 25 години, беше подложен на редица критики от различни обществени групи и най-вече от еколозите, които твърдят, че документът предвижда намаляване на зелените площи и застрояване на Морската градина. Притесненията бяха, че “Холдинг Варна” на бизнес групировката ТИМ ще застрои крайбрежната ивица в града като “квартал на богатите”. Холдингът реализира в Морската градина проекта “Алея Първа”, предвиждащ изграждането на развлекателни, спортни, социални съоръжения.

 

Под натиска на няколкостотин протестиращи варненци, общинските съветници в крайна сметка забраниха строителството в Морската градина, но не и реализацията на “Алея Първа”, защото проектът има сертификат от правителството за инвестиция клас А.

 

Това обаче не удовлетворява природозащитниците. С общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки, твърдят те. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори.

 

Природозащитниците припомнят, че една от най-скандалните заменки в град Варна е на фирмата "Браверс" ЕООД, която получава от държавата 19 дка гори в района на телевизионната кула на стойност 510 хил. лева и по-късно ги залага в “СИ Финанси груп" ООД за 782 хил. лева.

 

В общия устройствен план на Община Варна е предвидено и застрояването на Природен парк “Златни пясъци” чрез изграждането на тунел през парка в нарушение на Плана за управление на природния парк, приет от Министерски съвет през 2011 г. и заповедта за обявяване на природния парк, с които всяко ново строителство на територията му е забранено, алармират още от екокоалицията.

 

Природозащитниците настояват да се спази заданието на плана, което изисква запазване площта на зелените територии в града. Те смятат, че община Варна – третата по големина в България, трябва да осигури максимално качествена среда за обитаване на своите жители и да обърне внимание особено на увеличаване площта на Морската градина като основен елемент на зелената система на Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?