Държавата официално си върна военния завод "Авионамс"

Държавата официално си върна военния завод "Авионамс"

Военният завод за ремонт на военни самолети и хеликоптери "Авионамс" вече официално премина във фактическа собственост на държавата и Държавната консолидационна компания (ДКК) вече притежава 99.9 на сто от капитала на дружеството.

Това стана възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на ДКК за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството, съобщи Министерството на икономиката.

До "ренационализацията" на частния завод се стигна, след като през май 2016 г. акциите на свързваната с фалиралия банкер Цветан Василев компания - "Хедж инвестмънт България", бяха предложени на търг от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ заради необслужван кредит.

За купувач беше обявена ДКК, която плати 28.9 млн. лв. Продажбата беше обжалвана от мажоритарния собственик, но това не попречи на премиера Бойко Борисов на няколко пъти да се похвали, че "си върнахме "Авионамс".

Въпреки обжалването на решението на частния съдебен изпълнител, "ДКК предприе действия за стабилизиране и развитие на дружеството като осигури средства за изплащане на неизплатените работни заплати и за продължаване на дейността на компанията", е посочено в съобщението на Министерството на икономиката.

Парите за покупката на "Авионамс" и изплащането на заплатите бяха осигурени от държавната Българска банка за развитие (ББР), която отпусна 37 млн. лв. заем на ДКК, който трябва да бъде погасен в 10-годишен срок. Това показва финансовият отчет на ДКК.

Плановете на втория кабинет на Бойко Борисов, които бяха продължени и по времето на служебното правителство, са ДКК да се превърне в мега оръжеен холдинг. Така след вкарването на "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс" и "НИТИ" Казналък, сега и "Авионамс" официално се присъединява към тях.

Компанията наследник на бившия завод "Терем – Георги Бенковски" е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа, твърди икономическото министерство. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. "Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на ВВС и максимална защита на държавния интерес", се казва още в съобщението на икономическото министерство.

Въпреки че финансовият отчет на дружеството за 2016 г. вече е одобрен от директорския борд, той все още не е публикуван в Търговския регистър. През миналата година "Авионамс" беше посредник по две крупни военни сделки, които стигнаха до прокуратурата. Едната е за доставка на четири нови и шест ремонтирани двигатели за близо 22 милиона евро без ДДС. Другата е за покупката на седем кутии на самолетните агрегати КСА-2 за над 11 млн. евро без ДДС. С тези договори беше осигурен ремонтът на летателната техника на ВВС.

Последният публичен отчет за 2015 г. показва спад на продажбите с близо 60% до 2.8 млн. лв., а загубата е скочила почти двойно до 4.5 млн. лв. Компанията обаче отчита значителен ръст на другите приходи заради продажба на нетекущи активи.

От доклада на ръководството става ясно, че през 2015 г. са продадени собствени вертолети Ми-17 и Ми-24, а средствата са използвани за покриване на задължения по цесии. Това е довело до намаляване на общите задължения на дружеството с над 33%. Към края на 2015 г. дълговете на завода са били за общо 14.5 млн. лв. Основната част от тях – 10.7 млн. лв., са към КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?