Държавата от години се управлява от бизнес триумвират

Държавата от години се управлява от бизнес триумвират

Държавата от години се управлява от трима души – Георги Първанов, Бойко Борисов и бизнесменът Валентин Златев (шеф на Лукойл - България - б. ред.) като този триумвират датира още от създаването на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ през 2004 г. Това твърди Татяна Дончева, бивш народен представител от левицата и лидер на гражданската формация "Движение 21“. По думите ѝ пред БНТ във вторник конфликтът между президента Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов е само "народен театър“, а "общата им игра“ датира от дълги години, тъй като "това са хора с общи бизнеси“.

Според Дончева при формирането на предишната управляваща коалиция към тройката Първанов, Борисов и Златев е бил включен и бившият вътрешен министър Румен Петков. "Нещата тогава се решаваха от тази четворка. После дистанцираха Румен Петков, защото не беше им нужен вече като не беше вътрешен министър, но дистанцираха, не значи, че той пък е готов да се откачи“, каза Дончева, чието неприязнено отношение към Петков е добре известно от години.

Заради непромененото лидерско статукво на върха на държавата, Дончева смята, че и нищо ново не се е случило след идването на ГЕРБ на власт м. г.

"Безизходицата в държавата е, че хората не виждат перспектива, смятат, че нищо не зависи от тях, че върху тях всеки може да окаже насилие, принуда, да ги постави в живот, който те не желаят, хора, които не виждат перспективата си за два дена напред и всичко това вие наричате създатели на алтернатива“, смята тя.

По думите ѝ от време Борисов и Първанов "симулират“ опозиционност, "ако имат проблеми в преразпределянето в момента - дали малко повече в едната или в другата посока“.

"Те могат да се разправят, но всичкото си има мярка и мярката е статуквото. Това са субекти от статуквото, както президентството, така и изпълнителната власт в сегашния ѝ вид, така и парламентът“.

Според Дончева ключовите фигури в сегашното правителство – премиерът Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов "не разбират нищо“ от това, което се случва в държавата по отношение на икономическа криза, реформи в МВР, в здравеопазването, социалната сфера и пр., "и пребивават като щастливци, които въобще не знаят какво се задава“.

"Но, както каза моят добър приятел Николай Михайлов (психиатър, бивш депутат от ДСБ - б. ред.), харизмата се лекува с глад. Може би това за нацията няма да бъде нездравословно“.

"Сегашната власт не е нито лява, нито дясна и че това кой къде лотира е подробност. Сегашната власт, според мен, е работническо-селска в най-буквалния смисъл на думата, която да даде възможност за изява на всички хора, които смятат, че таванът им е дотук, да се изявят и да се упражнят в държавното управление“, допълни тя.

Партия на Първанов не може да бъде алтернатива

Относно бъдещия политически проект на Първанов след края на президентския му мандат, Дончева изрази съмнение, че той ще е "някаква алтернатива“ на сегашната власт.

"Освен от коалиция на енджиота (неправителствени организации - б. ред.) друго няма да им дойде наум. А тук въпросът е да създадеш алтернатива в гражданите, да сугестираш гражданите, че те трябва да се стремят към други неща, да участват лично в други занимания...“

"И също така не виждам как ще направи алтернатива на сегашното управление човекът, който е в дъното на проекта Христо Ковачки. Ако ми кажете как един политик, в чиято глава се е родила мисълта, че Ковачки може преди 2 години да

стане онази пътеводна звезда, която да извлече българското общество от ситуацията на безизходица, при положение, че той вече беше разследван за 200 млн. неплатени данъци, аз ще ви поздравя“, каза Дончева по повод на опита за партийното строителство на Ковачки с ЛИДЕР.

По повод на проекта на управляващите на нов закон "Кушлев“, който се занимава с отнемане на престъпно придобито имущество, Дончева като юрист заяви, че проектът е в разрез с основни свободи. Тя даде и пример: "Сега те (управляващите - б. ред.) гласят промяна, че това вече няма да се отнася само за хората, които от престъпна дейност са придобили това, а че всякакво несъответствие според някой държавен чиновник на вашите доходи и разходи ще означава срещу вас дело, блокиране на сметки, блокиране на имущество и т.н.“

Споделяне

Още по темата

Още от България