Държавата отказва дивидент, за да намали скока на газа

Държавата отказва дивидент, за да намали скока на газа

Държавата евентуално би могла да се откаже от очаквания от "Булгаргаз" дивидент от печалбата, за да се увеличи с по-малко от предвиденото цената на природния газ за вътрешния пазар. Това заяви в петък министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти по повод предстоящото поскъпване на синьото гориво.

"Булгаргаз" поиска повишение на тарифите с 11 на сто от 1 октомври, от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определиха скок от 9 на сто, но пределните цени на природния газ ще станат окончателно ясни на 1 октомври,за когато е насрочено заседанието на регулатора.

Димитров допълни, че в момента се правят разчетите за последиците от повишаването на газа и възможностите държавата да се лиши от дивидента, както и възможностите да се продава синьото гориво на цени под пределните.

България няма да се откаже от идеята за създаване на консолидирана компания в енергийния сектор, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Намерението за обединяване на държавните мини и електроцентрали, НЕК и "Булгаргаз" в мегакомпания беше лансирано от предшественика му Румен Овчаров преди година, но все още остава на ниво предложение.

Димитров обаче допълни, че ако има ограничения от ЕК кое дружество може да влезе в бъдещият енергиен гигант, България ще се съобрази с това.

Преди два дни стана ясно, че газовата компания обмисля да въведе различни цени за потребителите си според размера на тяхната консумация, при което големите клиенти да плащат по-ниски цени от определените пределни тарифи от ДКЕВР.

Така предприятия като "Кремиковци" или "Топлофикация-София", които са сред най-големите консуматори на природен газ ще могат да ползват гориво на преференциални цени.

В петък стана ясно също така, че "Булгаргаз" и столичното парно са подписали споразумение за разсрочване на дълга на "Топлофикация-София" от 150 млн. лв. за шест години. Споразумението е одобрено от съветите на директорите на двете дружества, съобщиха от газовата и топлоснабдителната компании.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес