Държавата отново може да натисне поскъпването на газа

Държавата отново може да натисне поскъпването на газа

Държавата може да се намеси при определянето на цените на природния газ от януари 2008 г., съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в понеделник пред журналисти. Той бе запитан дали като собственик на "Булгаргаз" държавата може да предприеме мерки по исканото от газовата компания увеличение на газовите тарифи с 33.5 на сто от следващото тримесечие. Възможностите за евентуална намеса на държавата ще обсъдят, след като ведомството се запознае с реалните цени, по които "Газпром" ще продава природния газ на "Булгаргаз", каза министърът след срещата си с председателя на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд, който води делегация от делегати от над 30 големи германски компании.

Димитров каза, че е озадачен от обосновката на "Булгаргаз". Сега предложението на компанията за вдигане на цените с 1/3 е на база поскъпването на мазута и газьола, а аз искам да ми го обосноват на база на цените, по които "Газпром" продава природния газ на България, коментира министърът.

Петър Димитров съобщи, че е поискал да му бъде направена справка за цените, по които България ще плаща на доставчика на природен газ "Газпром" от 1 януари 2008 г., защото "това е определящо".

При предишното увеличение на цената на синьото гориво от октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи повишение от 9.2 на сто, но Министерството на икономиката и енергетиката като принципал на "Булгаргаз" реши да се откаже от дивидент в размер на 17 млн. лв. и да сведе поскъпването до 4 процента. Одобрението на това решение обаче трябва да стане след финансовото приключване на 2007 г.през март 2008 г.

Дали държавата може да си позволи подобни ходове и при сега исканото поскъпване на природния газ ще зависи от резервите, които има газовата компания. Дори и да се стигне до такова решение, не е ясно с колко може да се редуцира исканото от "Булгаргаз" повишение. Все пак предишния път ставаше въпрос за отстъпка от 5 процента, които костват на хазната 17 млн. лв. по-малко приходи, а сегашните изчисления са за 33.5 а сто повишение.

Ако ДКЕВР одобри разчетите на "Булгаргаз" за цените от януари, на практика синьото гориво за една година ще е достигнало разчете, които предишният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров правеше за цените на газа до края на 2012 г., когато миналия декември преподписа дългосрочния договор с руския монополист "Газпром". Тогава той каза, че след шест години с плавно повишение два пъти годишно от общо 40 на сто ще се достигнат пазарните цени на синьото гориво.

Вярно е обаче също така, че оттогава досега на световните борси цените на петрола, които са базови за определяне на стойностите на природния газ, скочиха драстично, достигайки почти 100 долара за барел миналата седмица.

"Ако даден продукт струва 100 единици, а ние го продаваме за 98, това ощетява данъкоплатеца", обобщи Петър Димитров.

След срещата му с Манголд стана ясно, че германските компании са препотвърдили интереса си към големите инфраструктурни проекти в областта на енергетиката като АЕЦ "Белене" и новата топлоелектроцентрала в комплекса "Марица Изток". В изграждането на бъдещата атомна централа се очаква да участват "Сименс", които имат създаден специално за целта консорциум с френската "Арева" за подизпълнител  на руската "Атомстройекспорт", която ще строи ядрената мощност. Към конкурса за избор на инвеститор в проекта за изграждане на нова ТЕЦ "Марица Изток" интерес са проявили германските RWE E.ON.

Споделяне

Още от Бизнес