Държавата отново ще разчита на благодетели за засегнатите от труса в Перник

Около 30 млн. лв. са нужни за нови домове на пострадалите, от общинската дарителска акция са събрани едва 170 хил. лв.

Държавата отново ще разчита на благодетели за засегнатите от труса в Перник

Държавата отново ще разчита на дарителска кампания, с която да набере средства за пострадалите от силното земетресение в Перник в края на май. Парите са необходими, за да се осигури подслон на около 200 перничани през задаващите се студени зимни месеци. 

Това стана ясно от думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев в понеделник по БНТ. Той беше натоварен от премиера Бойко Борисов наред с основните си задължения, да координира и мерките по преодоляването на щетите от труса. Това стана след като кметицата на Перник Росица Янакиева (БСП) и местните лидери на ГЕРБ влязоха в остър конфликт за харченето на държавните пари, който стигна до прокуратурата.

Принципно държавата няма ангажимент да обезщетява или дори да подпомага частния собственик, напомни министър Дончев. “Но понеже става дума за беден край, много от хората са в тежка социална ситуация, от морална и от всякаква друга гледна точка ние не можем да приключим с такава констатация и помощ трябва да бъде оказана” допълни той. 

Със сигурност Междуведомствената комисия, която се ръководи от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, ще отпусне допълнителни средства - най-вероятно около 5 млн. лв. Те обаче няма да са достатъчни и за това може да се направи благотворителна кампания за най-пострадалите, смята министърът по еврофондовете.

До дарителска кампания управляващите прибегнаха и за възстановяване на къщите на потърпевшите от наводнението в харманлийското село Бисер през пролетта. Средствата бяха изразходвани под надзора на Българския червен кръст.

Сега също ще се приложи моделът с неправителствени организации, “за да няма съмнения, че парите отиват там, където трябва да отидат”, посочи министър Дончев. По думите му ще бъдат поканени най-големите граждански организации, които имат експертизата, опита и са известни с това, че следят за прозрачността и ефективността на разходваните средства.

Останали без дом перничани ще бъдат подпомагани по няколко начина – финансово, със строителни материали или сглобяеми къщи. Целта е всеки да има покрив над главата си през зимата, посочи министър Дончев. За целта дори е ангажирана “жива сила” от 120 човека, които ще подпомагат ремонтните дейности. Те са наети по оперативна програма “Човешки ресурси”, каза Дончев.

Според него най-големият проблем е с около 200 перничани, които не са имали собственост, а домовете им са пострадали. Те са били са под наем, някои от тях дори са се самонастанили и няма как да бъдат обезщетени, защото не са имали собственост. При тях ще се търси вариант за кризисно настаняване през студените месеци в държавни или общински сгради, посочи министър Дончев.

За пълното решаване на проблема с домовете на пострадалите след земетресението в Перник ще са необходими около 25 - 30 млн. лв., каза кметът на града Росица Янакиева пред Mediapool. Веднага след труса общината също откри дарителска сметка. По нея са постъпили около 170 хил. лв. от дарители до сега, уточни кметът. Определено има промяна в работата след командироването на министър Дончев и тя е по отношение на Междуведомствената комисия, която заработи на по-бързи обороти, каза Росица Янакиева. Що се отнася до работата на място тя не направи коментар. 

До момента държавата е отпуснала общо около 15 млн. лв. за преодоляване на щетите от земетресението на 22 май на Перник, Радомир и Столична община, каза министър Дончев. По думите му ще са необходими поне още една трета от тази сума. Държавните пари отиват за възстановяване на обещствени сгради държавна и общинска собственост. 

Споделяне

Още по темата

Още от България