Държавата отпуска 200 000 лв. за ремонт на русенската педиатрия, тя се мести

Здравното министерство ще отпусне пари за ремонт на детското отделение на болницата в Русе, съобщи депутатът от БСП Добрин Данев в понеделник.

По думите му, здравният министър Таня Андреева е казала, че в тазгодишния бюджет са заложени 200 хиляди лева капиталови разходи, с които ще се заплати нова мазилка, боядисване и частичен ремонт на мивките в русенската педиатрия, както и допълнителни санитарни възли, защото наличните не стигат.

"Тоалетните на етажа са четири и те трябва да се ползват от 40 деца и техните придружители", обясни директорът на лечебното заведение Владин Петров и допълни, че проблемът е от години, тъй като сградата е строена в средата на 50-те години.

Болницата поиска средства за ремонта през есента на 2013 г., тъй като в детското отделение има мухъл и олющена боя, а санитарните възли не са достатъчно.

Докато държавата отпуска средства за ремонт, русенската болница обаче обмисля да премести детското отделение от старата сграда на деветия етаж на хирургичния блок и в момента обжалва решение на окръжния съд от миналата година, според което този етаж е собственост на Комплесния онкологичен център (КОЦ).

Този спор е налице още откакто Онкото се отделя от болницата като отделно дружество, а в съда влиза през 2013 г. и КОЦ го печели на първа инстанция.

Идеята на болницата е деветият етаж на хирургичния блок и една операционна на партера му да станат педиатрия, а на мястото на детското отделение (на което предстои ремонт) да се направи кожен диспансер. В замяна на това на КОЦ се предлага старата сграда на кожното, която обаче е в още по-окаяно състояние от педиатрията.

По думите на началника на отделението по онкохирургия към КОЦ Виктор Чехларов, за ремонт на стария кожен диспансер са необходими 1.5 млн. лв.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?