Държавата отпуска 200 000 лв. за ремонт на русенската педиатрия, тя се мести

Здравното министерство ще отпусне пари за ремонт на детското отделение на болницата в Русе, съобщи депутатът от БСП Добрин Данев в понеделник.

По думите му, здравният министър Таня Андреева е казала, че в тазгодишния бюджет са заложени 200 хиляди лева капиталови разходи, с които ще се заплати нова мазилка, боядисване и частичен ремонт на мивките в русенската педиатрия, както и допълнителни санитарни възли, защото наличните не стигат.

"Тоалетните на етажа са четири и те трябва да се ползват от 40 деца и техните придружители", обясни директорът на лечебното заведение Владин Петров и допълни, че проблемът е от години, тъй като сградата е строена в средата на 50-те години.

Болницата поиска средства за ремонта през есента на 2013 г., тъй като в детското отделение има мухъл и олющена боя, а санитарните възли не са достатъчно.

Докато държавата отпуска средства за ремонт, русенската болница обаче обмисля да премести детското отделение от старата сграда на деветия етаж на хирургичния блок и в момента обжалва решение на окръжния съд от миналата година, според което този етаж е собственост на Комплесния онкологичен център (КОЦ).

Този спор е налице още откакто Онкото се отделя от болницата като отделно дружество, а в съда влиза през 2013 г. и КОЦ го печели на първа инстанция.

Идеята на болницата е деветият етаж на хирургичния блок и една операционна на партера му да станат педиатрия, а на мястото на детското отделение (на което предстои ремонт) да се направи кожен диспансер. В замяна на това на КОЦ се предлага старата сграда на кожното, която обаче е в още по-окаяно състояние от педиатрията.

По думите на началника на отделението по онкохирургия към КОЦ Виктор Чехларов, за ремонт на стария кожен диспансер са необходими 1.5 млн. лв.

Още от България