Държавата отпуска пари за ремонти в наводнените райони

Всички засегнати от пороите общини ще могат да получат средства от държавата за закупуване на строителни материали за възстановяване на пострадалите, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА) в четвъртък.

Вицепремиерът Емел Етем отправи молба към всички кметове да подготвят бързо необходимите документи и да кандидатстват с тях пред комисията, за да получат нуждаещите се помощите навреме. Още не са постъпили исканията за ликвидиране на щетите от предишните наводнения, посочват от ведомството. А докато не постъпят тези заявления няма как да бъдат предоставени средствата, допълниха от ведомството.  Заради това и се създавало впечатлението, че държавата се е оттеглила и не помага на пострадалите.

Положението в пострадалите региони остава тежко, но вече са предприети са първите стъпки за ликвидиране на последиците от наводненията и за осигуряване на подслон и храна за хората без жилища, като тези разходи ще се възстановят от бюджета. В най-силно засегнатата община Цар Калоян са възстановени в по-голямата си част водоснабдяването и електричеството, но бедственото положение остава. Същото важи и за русенското село Нисово.

Екипи на МДПБА, пожарната, районните ветеринарни служби и армията работят  в областите Разград, Русе, Монтана, Пазарджик, Шумен и Пловдив.

Паралелно с отводняването на пътища и сгради се събират и извозват към екарисажа в Шумен труповете на издавените животни. Бездомните кучета се отвеждат в близки приюти. Местата се дезинфекцират, съобщиха от Министерството на земеделието и продоволствието. Прави се оглед на пострадалата инфраструктура и мостовете.

В Цар Калоян е организирано снабдяването с минерална вода и хранителни продукти. Аварийните групи поставят получените фургони и химически тоалетни.

В област Русе нивото на река Лом в районите на село Красен и квартал Басарбово спада. Залят е второкласният път за общинския център - село Иваново. В Басарбово има залети дворове и стопански постройки и приземните етажи на четири къщи. Създава се организация за отводняването им. В квартал Долапите водата залива земеделски земи през скъсана дига на р. Русенски Лом. Няма залети къщи.

В промишлената зона на Русе - при устието на река Русенски Лом, в района на Русенската корабостроителница, е подкопан път, обслужващ крановете на корабостроителницата и части от него са свлечени в реката. Това пречи на свободното оттичане на водата.

В пострадалите региони се формират комисии за оценка на щетите, като размерът им ще е ясен домесец.

Размерите на помощите за жилища, които ще бъдат предоставени за всяко пострадало домакинство, ще се определят с оглед осигуряването на минимално необходимите битови условия за живот, уточниха от ведомството на Емел Етем..

С кмета на Цар Калоян идния петък шефът на фонд "Земеделие" ще подпише договор за финансиране по публичните мерки по програма САПАРД. Субсидията, която ще получи общината за залесяване на землището на с. Костанденец е 284 хил.лв.

Двама експерти от Агенция САПАРД са командировани в града, за да помагат на общината да подготви проект, с който да кандидатства  по предприсъединителната програма за реконструкция и подобряване на засегнатата от наводненията улична мрежа, който може да се финнасира до 100 хил. лв. от ЕС.

Междувременно кметът на Русе Божидар Йотов, който огледа със самолет засегнатите райони, поиска от главния прокурор да анализира действията и бездействията на административни и стопански ръководители в периода 2005-2007, допринесли при третото стихийно бедствие за човешките жертви и пораженията.

Споделяне

Още от България