Държавата отпусна спешно 10 млн. лв. за Хитрино

Парите са поделени между общината и социалното министерство, които после би трябвало да си ги търсят от застрахователи

Правителството одобри извънредна помощ от 10 млн. лв. за справяне с последиците от взривилите се цистерни на товарен влак в шуменското село Хитрино. Първата половина от сумата ще бъде преведена на общината още днес, за да може кметът с общинския съвет да имат готови пари, с които да започнат действията по разчистване, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов на правителственото заседание в понеделник.

"Сега имахме среща с председателя на ДПС, който беше с нас в тези дни, и горе долу сме се спрели на това, което ни подават експертите оттам", уточни Борисов.

Община Хитрино е под контрола на Движението за права и свободи.

"Общо 10 млн. лв. ще се дадат. На две места по 5 млн. лв.", заяви премиерът в оставка.

Освен петте милиона за община Хитрино, други 5 млн. лв. ще се предоставят на социалното министерство, защото кметът по закон няма право да извършва много от дейностите, които се налагат, поясни Борисов: "Това трябва да стане през министерството - за лекарства, храна и лечение".

Десетте млн. лв. са осигурени от централния бюджет, а не от резерва за непредвидени разходи, който през 2016 г. разполагаше със 70 млн. лв., стана ясно от думите на финансовия министър в оставка Владислав Горанов. Затова разпределянето на парите и съответно контролът върху изразходването им няма да минава през Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Държавата и общината ще си търсят част от парите от застрахователните компании и виновните лица, заяви в отговор на журналистически въпрос вицепрлемиерът в оставка Томислав Дончев. Той поясни, че в момента нито държавата, нито общината могат да чакат следствените и съдебните процедури и процедурите по плащане от застрахователите, но в бъдеще тези пари ще бъдат потърсени.

По думите на Дончев общинското имущество, например, със сигурност е застраховано.

Без значение дали говорим за виновно лице, или за отговорни институции, държавата и общината трябва да търсят средства като обезщетение за претърпените щети. Подобна е и хипотезата със застрахованото имущество, заяви Томислав Дончев.

Владислав Горанов разясни, че средствата за социалното министерство ще бъдат насочени към Фонд "Социална закрила", през който ще се финансира целева извънредна социална програма за Хитрино.

Социалният министър Зорница Русинова добави, че на общината е възложено до петък да разработи въпросната програма, така че да бъдат покрити специфичните нужди на всяко пострадало домакинство. "Ако има необходимост от допълнителни лечения, експерти ще подпомогнат общината да отпусне средствата. Надяваме се, че в следващите 1-2 години ще се възстанови нормалното битуване на хората в общината", посочи Русинова.

По информация на Горанов 26 са напълно негодните за обитаване жилищни сгради.

Още в неделя премиерът Борисов обеща на хората пари за нови жилища. "Пари за нови къщи ще има, за да не се съмняват хората изобщо, че в един преходен период би могло някой да ги подведе", каза тогава министър-председателят. Въпросната сума от 5 млн. лв. обаче ще се разходва от общината и не е ясно каква част от нея ще отиде за строителство на частни домове. Борисов каза още, че от строителната камара са обещали да построят 3 сгради. В неделя и образователното министерство обеща да осигури средства за възстановяване на дейността на местното училище и детска градина.

"Държавата ще подпомогне общината и частните собственици щетите да бъдат възстановени изцяло. Тя има морална причина да го направи, доколкото този инцидент се случи по повод ползването на национална жп инфраструктура", коментира в понеделник и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

По думите му ключова е тактическата организация на място, като хората без домове сами ще могат да изберат дали да прекарат зимата при близки или да предпочетат временни жилища тип фургони, които ще бъдат докарани след приключване на спасителните действия. Изграждането на новите къщи ще започне в строителния сезон.

Дончев обяви, че поради мащабът на инцидента не позволява да бъдат ползвани средства от европейския фонд "Солидарност". Постигната е обаче предварителна договорка с Европейската комисия за препрограмиране на някои от финансовите инструменти по "Програмата за развитие на селските райони" и Оперативна програма "Транспорт".

По "селската" програма ще се ползват средства за всякакъв тип публична инфраструктура като пътища, ВиК инфраструктура и др. По-сложно ще бъде препрограмирането на транспортната програма, от която ще се търсят пари за възстановяване на ж. п. мрежата и гаросъоръженията. По информация на Владислав Горанов на база предварителни оценки на министерството на транспорта възстановяването на ж. п. инфраструктурата ще струва 1.5 млн. лв. "Министерствата на земеделието и транспорта ще влязат в контакт с двете дирекции на Европейската комисия още днес, за да се задейства препрограмирането", заяви Дончев.

Социалният министър Зорница Русинова обеща 100 души от програмите за временна заетост да бъдат пренасочени към Хитрино за разчистване на терена.

Както Mediapool писа, фирмата превозвач на дерайлиралите цистерни - "Булмаркет", която е и първият лицензиран частен жп оператор у нас, има застраховка за обща гражданска отговорност към "Булстрад". Няколко застрахователни компании, сред които и "Булстрад", са застраховали и самата железопътна инфраструктурата в района. Отделно има валидни полици "Каско" на мотрисите.

Застраховка има и самото карго. Както бе съобщено в събота, когато стана трагедията, отнела живота на седем човека, товарната композиция е превозвала цистерни с пропан-бутан и полипропилен.

Застрахователите твърдят, че ще платят съобразно ангажиментите си по полиците. "В момента изчакваме да приключат процесуалните действия и да бъдем допуснати до района. Ще изпълним ангажиментите си съобразно полицата", коментира пред Mediapool главният изпълнителен директор на "Булстрад" Недялко Чандъров. По думите му вече е започнало подаването на заявленията за щета от имуществените складове и магазини в района на трагедията.

От Националното сдружение на общините също обещаха подкрепа.

"На община Хитрино ще бъде предоставена възможността да се възползва от помощ по общинския фонд "Солидарност", въпреки че формално не е включена в него", съобщи изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова пред БНР.

"В неделя се събраха кметовете от Шуменска област и взеха солидарно решение да внесат предложение по време на предстоящите заседания на общинските съвети – всички общини от Шуменска област да преведат според възможностите им по около 5000 лв. по целева сметка на общината в подкрепа на семействата и на самата община за възстановяване на нанесените щети", каза Чавдарова. Около 3 хиляди лева за селото ще преведе и община Златарица. Много други общини също са заявили, че са готови да помогнат с ремонти.

В момента вървят и дарителски кампании за подпомагане на жителите в бедстващата община.

Социалният министър Зорница Русинова обеща 100 души от програмите за временна заетост да бъдат пренасочени към Хитрино за разчистване на терена.

Споделяне

Още по темата

Още от България