Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата отваря вратата за бизнес с офшорки

Министерството на финансите внася спорните промени в закона за офшорките на Йордан Цонев

10 коментара
Държавата отваря вратата за бизнес с офшорки

Правителството се готви да ревизира закона на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, известен като Закон за офшорките, така че 10% от капитала на банките, медиите, застрахователните и пенсионните дружества, публичните компании, футболните отбори, социологическите агенции и др. да могат да бъдат притежавани от дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Поправките засягат 14 сфери на дейност и се предлага да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

С тях се разрешава още офшорни фирми да участват в търговско дружество с държавно и общинско участие, в публично-частни партньорства и да получават клас за инвеститор.

Внесените от Министерството на финансите промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества почти покриват предложенията на депутата от ДПС Йордан Цонев, внесени в предишния парламент с цел да коригират първоначалния му закон с Пеевски. Те минаха на първо четене през юли 2014 г., но за второто не се събра кворум. С тези промени на Цонев законът се обезмисля, коментира тогава Георги Кадиев от БСП.

Сега същите промените се правят с цел да се улесни бизнесът и да не се допусне нарушаване на правото на ЕС, мотивират се от Министерството на финансите. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане в сезона на отпуските, като срокът за коментари е до 7 септември.

От правна гледна точка важен проблем на закона се оказа твърде широката дефиниция на понятието за "свързани лица". Сега финансовото министерство предлага то да се замени с "контролирани лица", като посочва, че под "контрол" ще се разбират допълнителните разпоредби от параграф 1 на Търговския закон, който посочва свързани лица.

Повечето експерти и политици, към които Mediapool се обърна за коментар, отказаха такъв с аргумента, че не са запознати с промените и в момента си почиват.

Законът за офшорките, приет по времето на управлението на БСП и ДПС и влязъл в сила от 1 януари 2014 г., на практика не действа. Първоначално негов автор бе шефът на тогавашната бюджетна комисия Йордан Цонев, но при внасянето му като законотворец се записа и Делян Пеевски, за когото от години има основателни съмнения, че контролира редица активи чрез поставени лица и офшорни компании. Целта на закона бе да внесе яснота кой стои зад крупни сделки и поръчки. Това се случи малко преди да има сделка за най-голямата пенсионно-осигурителна компания "Доверие" и след като офшорки станаха собственици на структуроопределящи компании като "Булгартабак", "Дунарит", "ПСТ груп" и навлязоха мощно в медиите и футбола, като покупките бяха финансирани с държавни пари през фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Така се стигна до забраната офшорките и свързаните с тях фирми да не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, печатни медии, социологически агенции. Забрани им се да кандидатстват за концесии и обществени поръчки, да търгуват със стоки за двойна употребя, както и да участват в приватизационни сделки, да притежават земи и гори и др.

Споровете дали законът е действал продължават и до днес.

"На практика от чужди търговски регистри научаваме повече за за структурата на български холдингови дружества", коментира пред Mediapool финансовият анализатор Владислав Панев.

Смекчава се забраната за офшорки в 14 бизнес дейности

Държавата предлага да се въведе праг за дялово участие, над който задължително да се разкриват акционери в офшорни компании. Най-ниският праг за разкриване на акционер е, ако има 10%. Аргументът на финансовото министерство е, че ще се избегнат ситуации, в които заради притежание на една акция в банка, застрахователна компания или пенсионен фонд, регистриран в офшорна зона, може да се стигне до отнемане на лиценз поради необявяване на данни за действителен собственик.

От 28 забранителни режима в момента за половината рестрикциите се смекчават. Това са банки, застрахователни и пенсионни дружества, инвестиционни и публични компании, медии, футболни клубове, мобилни оператори, социологически агенции.

На практика предложението, ако офшорната компания има под 10%, да не разкрива собственика си, обезсмисля закона. Така например, ако 10 офшорки на един и същи притежател, държат по 9.9% от собствеността, той ще има дял от 99%, без да обявява самоличността си, коментира Георги Кадиев от БСП, след като това предложение на Йордан Цонев бе прокарано миналото лято на първо четене в парламента.

Законопроектът на финансовото министерство сега е ограничил пълната забрана за участие на офшорки до концесионни процедури, обществени поръчки, приватизационнни сделки, както и за секторите енергетика, хазарт и стоките с възможна двойна употреба.

Разширяване на кръга на изключенията

Промените предвиждат и разширяване на кръга на изключенията, при които компании с офшорно участие ще могат да осъществяват посочените в закона дейности в България. Това се прави, за да бъдат спазени правилата в ЕС, мотивират се от финансовото министерство.

Законът няма да действа, когато фирма в офшорна зона е в държава от ЕС или осъществява дейностите си чрез клон в държава от ЕС. Това изключва фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Великото херцогство е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, а Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство.

Изключение за участие в обществени поръчки ще се въведе и за фирми от държави, които са страни по Споразумението за държавните поръчки на ЕС - Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино и др. Целта е да бъдат спазени мерките на ЕС за сътрудничество с тези страни.

Изключение има и за дружества, регистрирани в отвъдморски страни и територии - Британските Вирджински острови, Ангуила, Каймановите острови, Монсерат и др., но само за дейностите, за които е приложимо Решението на ЕС от 25 ноември 2013 г. за асоциирането им към ЕС.

Изключение ще има и за компании от държави, с които България има търговско или икономическо споразумение.

Собствениците на офшорките се скриват зад спецрегистър

Собствениците на офшорни компании ще останат скрити от обществото. Това до голяма степен е така и в момента, но сега се предприемат допълнителни мерки.

Предвижда се собствениците на офшорките да не се вписват в Търговския регистър, а в нов регистър, който ще се води от Агенцията по вписванията.

Информация от него обаче ще се дава при поискване само на дружества, в които участват офшорки, както и на НАП, ДАНС, БНБ, КФН и други компетентни органи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stixxx
  #10

  Поредната вратичка за пране на пари в нашите закони...

 2. анита, нямах в предвид "българските бизнесмени за които е по-лесно да влязат отвън".

 3. анита хегерланд
  #8

  "Офшорни" са всички компании, които са регистрирани извън територията на България. Преди дни се разбра, че основни инвеститори са българи, живеещи или работещи в чужбина. Този закон урежда всички случаи. Идеята е да се привлече капитал /валута/ в страната ни. Когато се прави бизнес оттук, валутата се котира по 1.95 за еврото и 1.70 за долара. Когато се внася отвън, валутата е по-евтина и бизнесът тръгва по "други цени". За българските бизнесмени е по-лесно да влязат отвън, отколкото да работят отвътре по сегашния курс и високите лихви на банките.

 4. Държавата отваря вратата за бизнес с офшорки! Сега промените се правят с цел да се улесни бизнесът и да не се допусне нарушаване на правото на ЕС, мотивират се от Министерството на финансите. Не би ли би било по смислено да се улесни българският бизнес, който носи повече или по-малко честно приходи на държавата, от колкото да се раздават парите на данъкоплатците на фирми с притежатели, които крият имената си.

 5. перо
  #6

  Мошеници,мошенички,от вси страни сплотете се!(кавър на ком. песен)!

 6. Quo
  #5

  И докога така с номенклатурните хватки. :(

 7. И какво от това
  #4

  Демокрация, десни,ЕНП, Европейски, Евроатлантически и най-вече олигархични и офшорни ценности! Частна ръка в държавен джоб! На входа и на изхода! Виж кой е президент-собственик на офшорки! Къде се запознал с жена си-в кантората на адвокат по офшорни регистрации. Адвокатът е Стоян Мавродиев-сега председател на КФН! След случая с КТБ, загубените 8 млрд на вложителите и няколко нa данъколплатците, е неуместно връщането на офшорки на ключови места!

 8. Мони_deactivated_1480055728
  #3

  През 2013 Великобритания и сега Европейският парламент и Съвет разглеждат сериозно въпроса с офшорните зони и избягването на данъци. Няколко мултинационални компании, като Apple в САЩ и Google във Великобритания, пък попаднаха под огъня на властите заради обвинения, че минимизират твърде много данъците, които плащат.Европейският парламент гласува резолюция, с която призова страните-членки да намалят до 2020 г. наполовина \"пропастта от 1 трлн. евро несъбрани данъци\", както депутатите наричат парите,

 9. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 10. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Против съм офшорки да играят в Публични обществени поръчки!
  Достатъчно са се накраднали и крили от данъци!
  Очевидно пак са се насъбрали в екзотичните острови много нови пари, които искат да инвестират в банки, хазарт и прочие печеливши перални. Каква е тази ОБРАТНА РЕФОРМА!
  ?ДОЛНИЯ ЦИТАТ ЯСНО ПОКАЗВА ОБЛАСТИТЕ НА ИНТЕРЕСИ НА МАФИЯТА!
  "В момента офшорките и свързаните с тях фирми не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.