Държавата пак обяви базата на НСА в Равда за национален обект

Борисов: Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно

Снимка: БГНЕС

Правителството за втори път обяви спортната база на НСА в Равда за обект с национално значение, за да я защити от бъдещо строителство. Решението бе взето, въпреки че идентично решение на кабинета от февруари 2010 година беше отменено от Върховния административен съд, след като собственици на реституирани земи го обжалваха. И тогава, и сега решенията на правителството се взимат на фона на протестите на студенти и преподаватели в академията срещу намеренията на собствениците да строят. Миналата седмица протестът на студенти и преподаватели бе пред Министерския съвет, за което днес получиха критика от премиера Бойко Борисов.

“Миналата сряда стачкувахте не на мястото, където трябва, затова днес за втори път взимаме това решение и ще ви моля да го следите как се движи по институциите“, обърна се той към студентите и преподавателите.

“Ние по същата точка в момента превръщаме в проекти от национално значение магистралите, пречиствателните станции, “Южен поток”, “Набуко”. И в един момент може да се окаже, че милиарди проекти с едно съдебно решение на един декар от тях някой може да дойде и да го загради и да каже – тук вече няма да е магистрала или поток с тръби. Затова го вкарваме втори път и истински се надявам хората от съдебната система, както и кабинета да ме разберат правилно, защото това е опасен прецедент. Знаете, че имаме висши учебни заведения, в дворовете на които има реституирани имоти, което граничи с безумието. Оттук нататък си е ваш проблем да си го следите как се движи по институциите, ако ме разбирате правилно”, заяви премиерът.

Според днешното решение на кабинета се забранява строителството в 85 декара от базата, но се прави компромис за 50 декара, разположени в началото на базата, върху които вече са построени хотели.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на практика е реституирана цялата площ на базата, но голяма част от тези реституирани имоти са върнати криминално, за което вече има и повдигнато обвинение на длъжностни лица.

Гешев заяви, че за един от вече построените комплекси академията има спечелено дело и притежава изпълнителен лист, но се получила “доста силна реакция от страна на посолствата на Великобритания и Холандия, тъй като в тези сгради живеят техни граждани, добросъвестни купувачи“.

Според Гешев НСА би могла да спечели и други дела за имотите след години, но ако сега не се забрани строителството в тях, те може да бъдат застроени.

Споделяне

Още от България