Държавата пак се кани да приватизира фондовата борса

Държавата пак се кани да приватизира фондовата борса

Приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) отново е на дневен ред, става ясно от изявление на министъра финансите Симеон Дянков. Министерството на финансите планира до няколко месеца да намери инвеститор за държавния дял в борсата, който да я направи регионален играч, казва Дянков в интервю, публикувано в сряда от сайта darikfinance.bg.

Министърът подчертава, че това трябва да е сравнително голям инвеститор, и посочва немската или австрийската борса, които били заявили интереса си към борсата в София. "След влизането на този голям акционер трябва да се мисли и за развитието на българската борса на регионално ниво - да има връзки с Македония и другите по-малки държави, където реално борсата не може да съществува отделно, а трябва да е част от регионална система", заявява министърът на финансите.

Излизането на държавата като акционер от Българската фондова борса иприсъединяването на борсовия оператор към голяма чужда институция се обсъжда отдавна. Предишното правителство в началото на мандата си също се ангажира с приватизация на борсата, но после се отказа от нея въпреки проявения интерес към българския капиталов пазар от страна на големи оператори като Дойче бьорзе, Атинската и Варшавската борса. Междувременно заради кризата капитализацията, оборотите и приходите на БФБ се сринаха главоломно.

Новият министър на финансите смята, че решаващ критарий при избора на инвеститор трябва да бъде предложената цена. "Дори някой да ми обяснява, че за по-ниска цена може вбъдеще да я развие като регионален играч, не е важно. По-високата цена за мен означава, че те имат и по-добра стратегия за развитието на БФБ. Макар че на борсата има доста интересни активи, смятам, че за да е атрактивна за по-големите инвеститори, трябва да стане от регионален мащаб", казва Дянков в интервюто си.

Той съобщава, че идеята за листване на борсата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се е сблъскала с две пречки. Първо, БЕХ няма достатъчно годишни отчети, които да са одитирани от реномирани фирми, а втората пречка е, че "в БЕХ има някои интересни и някои не толкова интересни активи за инвеститорите".

Така след първоначалния анализ станало ясно, че е по-добре да се мисли за листване на отделни предприятия. Двете дружества, които представляват най-голям интерес за инвеститорите са Булгартрансгаз и НЕК. Намерението е най-напред да се листват по 15%, а при по-голям интерес и по още 10% от тях.

Симеон Дянков се обявява за преразглеждане на взетото по време на предишното управление решение Сребърният фонд да не може да инвестира в ценни книжа на българския пазар. Според него е хубаво част от парите да останат в България.

Финансовият министър изказва съмнения и относно решението на ръководството на БФБ за делистване на публични компании, чиито акции се търгуват рядко. Според него не бива да се избързва с това решение, тъй като причина за ниската ликвидност е кризата. Освен това такава стъпка би била за сметка на миноритарните акционери. "Сега, заради ниската ликвидност, на тях им е трудно да продават дяловете си, но от друга страна, ако тези предприятия се махнат от борсата, тогава ще им е невъзможно да продадат акциите си", казва Дянков.

Попитан дали лично той инвестира и къде, финансовият министър обяснява, че, за да няма коментари, държи всичките си активи в САЩ и не инвестира в Европа, включително в България.

"В САЩ инвестирам сравнително активно на Wall Street. Инвестирам главно в Източна Азия, защото там са първите страни, които излизат от кризата. Смятам, че там ще има голям растеж в близките месеци и години. Аз стратегически съм решил нито да си купувам жилище в България, нито кола, нито да инвестирам на борсата или в други активи, защото така е по-чисто", заявява Симеон Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?