Държавата планира да отнеме лицензите на цифровите мултиплекси

Държавата планира да отнеме лицензите на цифровите мултиплекси

Отнемане на лиценза на единия от операторите на мултиплексите за излъчване на цифрова телевизия – "НУРТС Диджитъл", и одържавяване на другия оператор "Фърст Диджитъл". Това планира транспортното министерство като начин да изпълни решението на Съда на Европейския съд от април 2015 г. да отстрани нарушенията на европейското законодателство, извършени при провеждането на конкурсите за цифровизацията на тв ефира, съобщи вестник "Капитал", цитирайки зам.-министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов.

Поправянето на допуснатите през 2009 г. грешки на Комисията за регулиране на съобщенията, която проведе конкурсите за мултиплексите и реално даде излъчването на телевизионните програми на свързаните с мажоритарния собственик на фалиралата в момента Корпоративна търговска банка Цветан Василев, минава през спешни законодателни промени, става ясно от думите на Борисов.

Намеренията са да се отнемат поетапно лицензите на "НУРТС Диджитъл" и Фърст Диджитал", които са собственост на "НУРТС България", придобита обратно наскоро от БТК.

"Важно е да се знае едно. Не бива да се спира цифровото излъчване", подчертава Валери Борисов, цитиран от "Капитал". Това означава, че държавата бързо трябва да организира и нов конкурс (или конкурси) за избор на компания (или компании), която да поеме излъчването на търговските тв канали. Що се отнася до "Фърст Диджитъл", който разпространява БНТ, планът на етапа е държавата да го поеме, като най-вероятният сценарий е да се направи обединение, включващо и БНТ, и обществения мултиплекс. Възможно е и влизане на БНР.

"Наясно сме, че в резултат от всичко това ще има искове за възстановяване на направените инвестиции от собствениците на двата мултиплекса. Но това е неизбежно", посочва зам.-транспортният министър.

Според процедурата, предвидена по-нататък, за да се премахнат всички ограничения пред евентуалните кандидати за лиценза за търговския мултиплекс, ще бъде променен Законът за електронните съобщения, който ще позволи в конкурсите да участват и телевизиите и мобилните оператори. Бариерата пред доставчици на телевизионно съдържание, чиито програми не се излъчват в страната (каквато е например австрийската ORS, която имаше желание да оперира мултиплекс платформа в България), вече беше премахната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?