Една четвърт от социално слабите вече са си взели ваучерите

Държавата плаща декодерите за бедните по-скъпо от цената им в магазина

"Български пощи" също ще се включи в раздаването на устройствата за цифрова телевизия

Държавата плаща декодерите за бедните по-скъпо от цената им в магазина

Декодерите за бедните излизат по-скъпо на данъкоплатците, отколкото струват в магазините при калкулирана търговска надценка. Въпреки че очакванията на държавата бяха да постигне максимално изгодни условия след провеждането на тръжна процедура, на практика това не се е случило. Това показа проверка на Mediapool в търговските вериги и в регистъра за обществените поръчки.

Така най-скъпо на данъкоплатците излизат устройствата за цифров телевизионен сигнал за бедните на "Техномаркет".  За един декодер държавата плаща 56 лв. при цена от 39.90 лв. в магазина. Най-евтини са на "Технополис", като държавата дава средно 42 лв. за един брой при 35 лв. в магазина.  Третата верига "Зора", която спечели търга, получава от държавата по 48 лв.за декодер при 44.90 лв. в магазина. Цените са с ДДС. 

Близо една пета от социално слабите вече са си взели ваучерите от 60 лв. за покупка на декодиращото устройство, за да могат да приемат цифрова телевизия от 1 септември. Това са 26 451 души от всички правоимащи в три региона към 8 август, показват данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на Mediapool. Раздаването на декодерите в Северозападния, Североизточния и Южния централен регион започна на 1 август.

Не е ясно колко от тях вече са си взели устройствата от магазините, защото първите искания за плащане в Министерството на транспорта се очаква да дойдат около 15 септември.

Социално слабите могат да получат декодер срещу ваучера в магазина на веригата за съответния регион. "Техномаркет" и "Технополис" предлагат доставка и онлайн, казаха от Министерството на траспорта. От там посочиха, че другите възможности са чрез пощите или кметствата в селата.

Освен това в най-бедния регион - Северозападния - социално слабите са лишени от възможността за избор на декодер, защото се предлага само един вид устройство срещу ваучер, докато тези в София могат да избират между три модела.

Причината декодерите да излизат най-скъпо на държавата в Северозападния регион и бедните там да нямат право на избор на устройство е липсата на конкуренция между фирмите. Поръчката се печели от единствения кандидат, подал оферта - "К енд К електроникс", зад която стоят фирми свързани с банкера Цветан Василев. Компанията е собственик на веригата магазини "Техномаркет".

Обратно - там където е била постигната най-ниската цена, има и избор измежду три устройства -в столичния район "Оборище", кандидатите са били трима, като търгът се печели от "Технополис България". Това показва регистърът за обществените поръчки.

Различните условия за социално слабите в отделните региони беше причината недоволни да сезират Комисията за дискриминация и европейски институции за проблема. Според Министерството на транспорта, обаче няма никакво нарушение. "Разликата от 60 лв. за ваучер до тази, на която фактически се продават декодерите, се връща автоматично в държавния бюджет", е посочено в отговора на транспортното ведомство, цитиран от БНТ.

случай че продажната цена на дребно на избраното от клиента с ваучер декодиращо устройство е по-ниска от номиналната стойност на ваучера, продавач-консултантът отбелязва цената на дребно върху ваучера. Остатъкът до номиналната стойност на ваучера не се връща на клиента", пише в тръжната документация. В нея никъде не е посочено, че клиентът ще трябва да доплаща за декодер на цена, по-ниска от 60 лв., ако случайно си избере такова устройство. Бедните са длъжни да доплатят само  "в случай, че продажната цена на дребно на избраното от клиента с ваучер декодиращо устройство е равна или по-висока от номиналната стойност на ваучера", е записано в тръжните документи. Според тях "продавач-консултантът отбелязва това върху ваучера и приема/изисква доплащане на стойността на декодиращото устройство от клиента с ваучер".


Победителите в първия търг

Търгът за Северозападния регион е спечелен от "К енд К Електроникс". Компанията дава цена от 1 976 347.01 лв. без ДДС за доставката на 42 216 декодера на социално слаби, според регистъра на обществените поръчки. Така цената на един декодер, която държавата би трябвало да плати на "К енд К Електроникс", излиза 56.17 лв. с ДДС при 39.90 лв. в магазина.

Компанията "Зора-М.М.С", на едноименната търговска верига, печели търга за Североизточния и Южния централен регион. За тези два региона тя се състезава с "К енд К Електроникс". "Зора" печели поръчката за доставката на 49 227 декодиращи устройства на социално слабите в Южен Централен регион с цена от 1 978 198.71 лв. без ДДС, а за Североизточния регион с цена от 1 093712.34 лв. без ДДС за 27 237 декодиращи устройства. Така цената за един декодер, която държавата би трябвало да плати на "Зора", излиза 48.18 лв. с ДДС при цена от 44.90 лв. в магазина.

Най-ниска цена е постигната на търга, където са подадени три оферти – за столичния район "Оборище". Той се печели от "Технополис България" с цена от 37 835 лв. без ДДС за 1081 декодера за социално слабите. Така цената за едно устройство, която държавата би трябвало да плати на "Технополис", излиза най-ниска – 42 лв. с ДДС при 35 лв. в магазина за най-евтиния вид.

Според условията в тръжната документация веригата трябва да предлага няколко декодиращи устройства, между които клиентите да изберат модела, който искат да си купят.

На практика "Техномаркет" предлага само един модел без доплащане за 39.90 лв. срещу ваучера. "Зора" предлагат два модела на цена от 44.90 лв. всеки, а "Технополис" - три модела на цени от 35 и 40 лв.

От Министерството на транспорта уточниха, че всяка едно от трите търговски вериги трябва да дава срещу ваучер три вида декодери в зависимост от сигнала - за ефирна телевизия (DVB-T), за спътникова (DVB-S) и за кабелна (DVB-C). Съответно трите компании са предложили единична цена за всеки тип декодер, който ще бъде платен от държавата, уточниха от Министерството на транпорта.

"Технополис България" е спечелила доставката на декодери в столичния район "Оборище" с цена от 35 лева и за трите вида декодери без ДДС.

Цените на "Зора-М.М.С." са съответно 39.50 лв. за декодер за ефирна телевизия (DVB-T), 23.50 лв. - за спътникова (DVB-S) и 33.50 лв. за кабелна (DVB-C) без ДДС, казаха от Министерството на транспорта.

Цените на "К енд К електроникс" са съответно 32.91 лв. за декодер за ефирна телевизия (DVB-T), 46.58 лв. - за спътникова (DVB-S) и 41.58 лв. за кабелна (DVB-C) без ДДС, посочиха  от Министерството на транспорта.

И "Български пощи" подаде оферта във втория търг

Държавната компания "Български пощи" се включи във втората фаза за раздаване на декодери на социално слабите за регионите Северен Централен, Югозападен и Югоизточен. Другите фирми, които подадоха оферти са "К енд К Електроникс" и "Зора М.М.С.". Това стана ясно при отварянето на офертите в Министерството на транспорта.

 

Обществената поръчка за доставка на 86 500 устройства с индикативна стойност над 5.4 млн. лв. с ДДС е разделена на три позиции за всеки от регионите.

 

Най-много са офертите за Югоизточния регион, в който предложения подадоха и трите фирми. В него влизат областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Прогнозната стойност на поръчката е 1.64 млн. лв. без ДДС.

 

За останалите два региона оферти подадоха "Български пощи" и "Кенд К Електроникс".

Поръчката за Югозападния регион включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и столицата без район "Оборище". Прогнозната ѝ стойност е 2.24 млн. лв. без ДДС.

Поръчката за Северен централен регион включва областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. Прогнозната стойност на поръчката е 1.54 млн. лв. без ДДС.

Ценовите предложения на кандидатите ще бъдат отворени след като комисията прегледа техническата част на офертите. Неотдавна министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че се надява поръчката да приключи за десетина дни.

В зависимост от това кога ще приключи тази обществена поръчка ще се вземе решение за окончателно изключване на аналоговия сигнал, каза пък зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. В момента съгласно одобрения от правителството план за цифровизация това трябва да стане на 1 септември.

Доставката на декодиращите устройства от тези три региона трябва да приключи на 20 декември 2013 г., съгласно тръжните условия.

Регион Цена в лв. без ДДС Социално слаби Цена за декодер на държавата в лв. с ДДС Цена за декодер в магазина в лв. с ДДС
Северозападен 1976347 42216 56.17 39.90
Североизточен 1093712 27237 48.15 44.90
Южен Централен 1978198 49227 48.18 44.90
Район "Оборище" София 37835 1081 42.00 35.00
Източник: АОП, АСП
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес