Държавата плаща на фирмите, с които договори 10% отстъпки

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започна разплащане на 40 млн. лева задължения към строителните фирми според споразумението, подписано в края на миналата година между финансовото и регионалното министерства и Камарата на строителите в България, стана ясно в понеделник.

Пари обаче ще получат само 12-те строителни фирми, които на 15 януари се съгласиха да дадат 10-процентна отстъпка на държавата по действащи договори за близо 66 млн. лева.

Сред компаниите, подписали споразумението, са известни строителни играчи като "Пътни строежи" АД, "Пътно поддържане Крумовград" АД, "Холдинг Пътища" АД, "Адева" ООД, "БСК Аделина" ООД, "ГД Консорциум Свилена", ГД "Консорциум Крепост", ГД "Балканстрой", "Инфраструктурни обекти" АД и др. Фирмите са чести участници в конкурси и търгове за изпълнители на държавни поръчки.

Дължимите към тези дружества държавни средства са различни – от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева.

Общият дълг на държавата към строителни фирми е от 500 до 700 млн. лева. В края на миналата година регионалното министерство се ангажира в споразумение с бранша да изплати до 200 млн. лева на фирмите за строителство и пътно поддържане до края на март тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?