Държавата плаща още 30 хил. евро по нови дела в Страсбург

България продължава да плаща по заведени срещу нея и спечелени дела в Европейския съд за правата на човека. В четвъртък правителството одобри изплащането на близо 30 хил. евро по четири дела. Три от делата са за нарушение на правото на гражданите от достъпен и справедлив процес и разумни срокове на правораздаването. В четвъртото дело съдът в Страсбург е установил и прилагане на дискриминационно отношение на етническа основа.

В едното дело жалбоподател осъжда държавата за неправомерното му задържане, но се оказва, че съдебните такси, които трябва да плати са 90% от присъденото му обезщетение. Съдът в Страсбург е присъдил да му бъдат платени 2 хил. евро неимуществени вреди и 1300 съдебни разноски.

15 хил. евро за неимуществени вреди и 3500 евро разноски ще плати България на майката и брата на убития през 1996 г. ром в Шумен. 11 години е било водено разследване по случая, след като още веднага са били открити седемте младежи, които са го нападнали и пребили. Установено е било, че причините за побоя са расистки, но въпреки това делото е било проточено, като редица обстоятелства по него са отпаднали поради давност.

Третото дело е за задържане 23 дни в ареста на гражданин, срещо когото обвиненията впоследствие са отпаднали. Европейският съд е постановил, че по време на задържането гражданинът не е имал възможност да се оплаче от условията в ареста и е отсъдил държавата да плати 500 евро обезщетение.

Четвъртото дело е на експерт от Съвета по криминологични изследвания към Върховната касационна прокуратура. Експертът публикувал критично към тогавашния главен прокурор Никола Филчев писмо. В резултат на това кабинетът му веднага след излизането на публикацията е бил претърсен и намерената чернова на оставката му послужила за мотив да бъде уволнен.

Съдът в Страсбург единодушно е решил, че спорното претърсване представлява намеса от страна на властите в личния живот на жалбоподателя, което е нарушение на Конвенцията за правата на човека.

Присъденото обезщетение е 5000 евро за неимуществени вреди и 2614 евро за разходи и разноски по делото.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?