Държавата плати само половината от дълга си към бизнеса

Държавата плати само половината от дълга си към бизнеса

Бизнесът ще получи около половината от парите, дължими от държавата по неразплатени договори със свършена работа, предимно за строителство и ремонт. От дължимите около 600 млн. лева компаниите ще вземат през Българската банка за развитие (ББР) 290 млн. лева, става ясно след изтичането на крайния срок за подаване на заявления от компаниите – 31 септември.

Това ще е и сумата, която финансовото министерство ще удържи от бюджетите на министерствата длъжници, става ясно от решение на правителството от сряда. Посредством схемата за разплащане през ББР вместо директно от ведомствата, държавата успя да намали дълга си с около 7% - толкова удържа финансовата институция в замяна на бързото изплащане на парите.

От последната справка на страницата на финансовото министерство става ясно, че към 18 ноември 2010 г. са подадени 1197 молби от фирми, поискали да си получат дължимото с редукция от 7% от ББР. Общата стойност на подадените заявления е 281.7 млн. лева. Изплатените до момента средства на фирмите са 232.9 млн. лева.

Удръжката от малко над 7% отказа част от компаниите да си търсят парите от Банката за развитие. Регионалният министър Росен Плевнелиев, чието ведомство е най-крупният длъжник на бизнеса, на няколко пъти призова компаниите да се възползват от схемата, защото в следващите години в бюджета нямало да се залагат средства за стари задължения.

Предупредихме компаниите, че изтича крайният срок да си потърсят парите от Банката за развитие, няма какво повече да направим, коментира за Mediapool Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. Той каза, че няма окончателна информация каква част от дълга на държавата към строителните фирми остава неизчистен.

Имам информация, че някои фирми, които искат да си получат 100% от дължимото, ще си търсят парите по съдебен път, каза Глосов. По думите му те ще спечелят делата, но процесите ще се точат с години и не се знае колко точно ще получат накрая и има ли смисъл. Глосов отказа да назове конкретни фирми, които се канят да съдят държавата.

От регионалното министерство уточниха за Mediapool, че са получили 278 фирмени заявления за разплащане през ББР за малко над 101 млн. лева. От справката става ясно, че 17 компании не са си потърсили дължимите 44.2 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?