Държавата подготвя драстична лекарствена регулация

МЗ и НЗОК стават търговци с лекарства; генерично заместване в аптеките; без бонуси за големи обороти

Държавата подготвя драстична лекарствена регулация

Здравното министерство предлага пакет от мерки, с които да се въведе драстична законова регулация на пазара на лекарства. Целта на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и наредба на министерството са да противодействат на някои порочни практики и злоупотреби на пазара в момента и да доведат до по-достъпни и евтини лекарства за потребителите. Според специалисти обаче някои от идеите ще постигнат точно обратния ефект.

Здравното министерство и НЗОК стават търговци с лекарства

Промените в закона предвиждат Министерството на здравеопазването и НЗОК да могат да създават свои търговски дружества за дистрибуция на лекарства и така да осигуряват липсващи на българския пазар медикаменти. Сега много производители изтеглят лекарствата си от българския пазар с мотива, че им е икономически неизгодно да ги продават на ниските цени, получени от реферирането им с други европейски държави. Причината е, че фармацевтичните фирми могат да предложат по-ниски цени на големите пазари, каквито не желаят да поддържат на по-малки, като българския. По данни на Агенцията по лекарствата около 180 лекарства изчезват всяка година от българския пазар, а за последните 10 години са над 2000.

Паралелно с това се ограничава износът на дефицитни лекарства от България, като за целта Агенцията по лекарствата ще поддържа списък на проблемните медикаменти.

Здравното министерство ще може да внася липсващите медикаменти от ограничителния списък, като вносът ще е по регистрираните у нас цени, а ако няма такива - по договорени с международно споразумение. Не е ясно обаче, ако цените в държавата, от която внасяме, са по-високи от регистрираните у нас, колко ще плаща министерството.

Освен това според специалисти от бранша подобна политика може да насърчи изтеглянето на медикаменти от българския пазар, ако предварително е ясно, че държавата е склонна да ги внася от друга страна на по-високи цени.

Без бонуси за аптеките с големи обороти

Друга спорна мярка е въвеждането на забрана търговците на едро да дават бонуси на аптеките при покупка на голямо количество лекарства, включително парични или предметни награди.

Според собственици на аптеки това ще доведе до поскъпване на лекарства, тъй като сега отстъпките за покупката на голямо количество медикаменти дават възможност на аптеките да правят промоции за клиентите си и да свалят значително цените на някои артикули.

Според аптекари мярката работи срещу конкуренцията и е в интерес само на малките аптеки, които и сега поддържат цени, близки до пределните.

Генерично заместване в аптеката

Министерството не се е отказало и от идеята си аптеките да правят генерично заместване на медикаменти, но е смекчило идеята си до "възможност за генерично заместване на предписаните от лекарите лекарствени продукти", а как ще става това предстои да бъде описано впоследствие в наредба.

В началото на годината МЗ предложи напълно покриваните от НЗОК лекарства да се предписват не по търговско име, а по молекула и пациентът да решава в аптеката кой продукт да избере според неговата цена. Мярката беше посрещната на нож от лекарите и приветствана от аптекарите, заради което министерството отложи прилагането ѝ и, както е видно, и до момента не е избистрило как точно да стимулира употребата на генерици.

Аптеките задължени да дават денонощни дежурства

В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. В момента в 10 области липсват денонощни аптеки.

Графикът ще се прави от регионалните здравни инспекции и ще е задължителен за аптеките. Фармацевтите отдавна се обявиха срещу промяната, тъй като тя ще доведе до допълнителни разходи за труд и режийни.

С промените се създава и Национална аптечна карта, която идентифицира областите с недостиг на аптеки и за тях се дават облекчени условия за разкриване.

Скъпи иновативни терапии само в избрани болници

С промени в наредба на министерството пък се затяга режимът за изписването на скъпи иновативни терапии в болниците.

Става въпрос за медикаменти, които тепърва навлизат на българския пазар. За тях ще бъде въведено не перманентно, а краткосрочно одобрение за финансиране от НЗОК за период от две години. През това време те няма да могат да се прилагат свободно във всички лечебни заведения, а ще има специален списък с болници, които могат да прилагат иновативното лечение. Лекарите в тях ще трябва да проследяват и какъв е ефектът от лечението с тези медикаменти.

Броят пациенти, които ще могат да се възползват от терапията, също ще е ограничен. Ако резултатите след този двугодишен период са положителни, новите молекули ще могат да минат на безсрочно реимбурсиране от здравната каса.

Здравното министерство мотивира предложението си с това, че трябва да се оцени ефектът от новите терапии, тъй като цените им са много високи, а в някои случаи няма доказателства за тяхната ефективност и предимствата им пред вече утвърдените терапии.

Според хора от бранша в момента скъпите иновативни лекарства понякога са обект на безконтролно изписване, без да са налице всички медицински показания за това и без пациентите да са преминали преди това през всички утвърдени вече терапии.

Ограниченията ще намалят разхода на здравната каса за тези медикаменти, но пък е възможно и да ограничат достъпа на пациенти до тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?