Държавата поема до 50% от инвестициите в малки мандри и кланици

Държавата поема до 50% от инвестициите в малки мандри и кланици

Държавата ще поеме до 50% от инвестициите за разкриването на малки мандри и кланици, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов в събота в град Раковски, където се провежда фермерско изложение. Указанията за кандидатстване ще станат известни след 2 месеца.

Министър Порожанов подчерта, че малките мандри и кланици ще трябва да отговарят на всички стандарти, които ще наложи Българската агенция по храните.

"Предвиждането е да бъдат наистина мини, за да могат да излизат като фермерски продукт, включително на пазари и евентуално ако се оформят фермерски кътове. Помощта ще бъде до 50% от инвестицията. Разбира се, ще има таван на инвестицията. Ще намерим един оптимален вариант“, обясни Порожанов.

До дни ще изпратим за нотификация в ЕК за този вид помощ. 

Пред участниците във фермерското изложение Румен Порожанов каза също, че в новия европейски бюджет няма да има намаление на средствата за българските земеделци. От своя страна еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че целта на Еврокомисията е и в следващата обща селскостопанска политика да има ресурси, които да позволят модернизация на земеделието.

Мария Габриел каза още, че за следващите две години са предвидени 160 милиона лева за финансиране, свързано с новите технологии в селското стопанство. 

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?