Държавата поема ваксините срещу ротавируси и рак на маточната шийка

Държавата поема ваксините срещу ротавируси и рак на маточната шийка

Правителството прие в сряда имунизационните програми срещу HPV вирус за профилактика на рака на маточната шийка и срещу ротавирусни инфекции. Имунизационната програма срещу рака на маточната шийка се изпълнява от 2012 година и ваксината е безплатна за момичетата, чиито родители желаят да ги ваксинират. А от тази година държавата и здравната каса поемат и ваксината срещу ротавирусни инфекции.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем. Ежегодно в света се регистрират около 528 000 нови заболели и 266 000 смъртни случаи. Особено голям е проблемът в Източна Европа.

Страната ни се нарежда сред държавите с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи за 2015 г. регистрираните жени с рак на маточната шийка у нас са 412.1 на 100 000 в сравнение с 401.9 на 100 000 през 2014 г. Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Профилактичните HPV ваксини са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактика, се отбелязва още в решението. Според данните, описани в характеристиките им, те притежават над 90% ефикасност по отношение превенцията на предракови изменения и рак на маточната шийка.

Ротавирусните инфекции най-често се предават при контакт със замърсени повърхности и предмети, храни и напитки и причиняват коремни болки, диария и повръщане при малките деца. Бебетата са най-уязвими и заболяването протича най-тежко при тях.

Здравните власти очакват, че поемането на ваксината срещу ротавирусните инфекции от НЗОК е крачка напред в развитието на профилактиката у нас. За доброто приложение на ваксините ще бъдат включени и здравните медиатори в страната, които работят с ромските общности.

И през тази година се запазва механизмът на финансиране на разходите за ваксини и дейността по поставянето им от НЗОК чрез трансфер на средства от здравното министерство, което вече е заложено в Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?