За пропуснати ползи

Държавата поиска 875 000 лв. от Сакскобургготски за "Царска Бистрица"

Защитата на бившия премиер намеси в съдебния спор и Светия синод

Царска Бистрица

Адвокатите на държавата внесоха в сряда иск за 875 000 лева срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за пропуснати ползи от владеенето на двореца "Царска Бистрица" и прилежащите към него гори.

Делото за собствеността върху имението и горите започна в края на март 2011 година пред Софийския окръжен съд. Въпреки че се води вече над 2 години и половина, то е далеч от приключване.

В сряда съдът прие експертизата по делото, върху която стъпиха и претенциите на държавата за пропуснатите ползи. От Сакскобургготски и сестра му са по поискани общо 280 000 лева обезщетения за лишаване от ползване на имотите и лихви в размер на 224 000 лева върху тази сума. Държавата настоява за други 132 000 лева за добива на дървесина от горското стопанство и лихви от 99 000 лева върху тази сума. Отделно се настоява за връщане на 137 000 лева, събрани от посетители като входни такси за достъп до двореца.

Държавата може да претендира за пропуснати ползи за период след 2006 година, тъй като е изтекла давността за предходните пет години, в които бившият премиер и сестра му са ползвали имота.

В средата на юни двамата внесоха насрещни искове срещу държавата за признаване на разходи по поддръжката на имотите и направените инвестиции в тях. На този етап те са в размер на 380 000 лв., но адвокатите на Сакскобургготски обявиха, че това са само частични искове и се очаква сумите да нараснат.

Ключовият момент по време на заседанието в сряда бяха представените нови доказателства от страна на защитата на Симеон и сестра му, които намесиха в спора и Светия синод. Те представиха три документа от 1904 година, които доказват, че 12 000 декара гора местността Маркуджик в Рила са били собственост на Светия синод. Впоследствие тази гора е продадена на община Самоков, а след това попада в територия на стопанството към двореца "Царска Бистрица".

Целта на адвокатите на Симеон Сакскобургготски е да се докаже, че държавата претендира за имот, който не е бил нейна собственост.

Адвокатите на регионалното министерство, което заведе иск от името на държавата, оспориха, че тези документи нямат нищо общо с предмета на делото. А ответниците припомниха, че тази територия попада в един от двата нотариални акта, чрез които държавата претендира за собственост. Съдът прие новите доказателства по делото и така Светият синод също се оказа замесен в казуса.

Отделно адвокатите на Сакскобургготски и сестра му представиха писмо на майката на цар Фердинанд - Клементина, в което тя пише, че е дала 1 милиона франка заем на сина си. Писмото целеше да докаже, че царят е разполагал с лични средства, които са генерирани от множество частни източници.

Преди седмица Симеон II и сестра му окончателно загубиха делото за двореца "Кричим" , след като Върховният касационен съд отказа да отвори казуса за ново разглеждане. Сега съдебната битка се води за дворците "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол".

Споделяне

Още по темата

Още от България