Държавата покрила 2.8 млн. лева лоши студентски кредити

Държавата покрила 2.8 млн. лева лоши студентски кредити

Около 2.8 млн. лева лоши студентски кредити се е наложило да бъдат покрити от държавата. Това са около 3 на сто от всички заеми, отпуснати на бъдещи висшисти от 2010 г., когато започна да работи програмата, досега.

Голяма част от платените от държавния бюджет суми са върнати от Националната агенция за приходите. Проблем обаче има с чуждестранни студенти, които трудно могат да бъдат открити, за да покрият задълженията си. Става въпрос основно за студенти по медицина, които теглят и по-големи заеми, тъй като таксите за обучението им са по-високи.

Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев на заседание на парламентарната комисия по образование.

На него бяха обсъдени предложения за промени в закона за студентското кредитиране, предложени от БСП. Те включват изискването на гаранция за кредити над 50 000 лева, даването на заеми и за студенти в дистанционна и задочна форма на обучение и намаляване на максималния фиксиран лихвен процент по кредитите от 7% на 3.5%. Идеите на левицата не бяха приети от депутатите и бяха критикувани, както от министерствата на образованието и финансите, така и от Асоциацията на банките в България.

Мотивите са, че по-ниската лихва ще откаже банките от програмата, а идеята за отпускане на кредити само на редовните студенти е да се компенсира фактът, че те по-трудно могат да работят, докато учат, в сравнение с колегите си от задочната и дистанционната форма на обучение.

От 2010 г. студентски кредити се отпускат само на студенти в редовна форма на обучение. Лихвата по тях е фиксирана и не може да е повече от 7 на сто. Парите са дават за плащане на такси и за покриване на разходи по издръжка по време на обучението. Има гратисен период, който е равен на срока на обучение плюс една година след завършването - в масовия случай е 5 или 6 години. Срокът на погасяване е 10 години след изтичане на гратисния период. Кредитите се отпускат от пет банки, а според министъра на образованието имало заявление от още една финансова институция да се включи в програмата.

Въпреки че управляващите отхвърлиха идеите на БСП за промяна в модела на кредитиране, и министърът, и председателят на образователната комисия Милена Дамянова (ГЕРБ) анонсираха промени. Те обаче не дадоха повече подробности. Вълчев само обясни, че измененията няма да са генерални, а по-скоро ще се прецизират текстове, но не пожела да каже повече.

Споделяне

Още от Бизнес