Държавата получи двореца "Саръгьол" срещу малко над 10 хиляди лева

Държавата получи двореца "Саръгьол" срещу малко над 10 хиляди лева

Върховният касационен съд окончателно присъди на държавата двореца "Саръгьол", но тя ще може да си го вземе от Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок, ако им плати общо 13 260 лв. Двамата са признати от съда за добросъвестни владетели на имота, а парите се дължат за направените разходи по неговата поддръжка за последните 13 години.

Дворецът "Саръгьол" беше реституиран с решение на областния управител на Софийска област през 2003 година в полза на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Веднага след падането от власт на тройната коалиция (с участието на НДСВ) държавата реши да си връща т.нар. "царски имоти".

През 2012 година ВКС потвърди държавната собственост върху резиденция “Кричим“ с основен мотив, че интендантството на цивилната листа на цар Борис III, на чието име са нотариалните актове за царските имоти, е владеело имота от името на държавата.

Другият мотив беше, че решението на Конституционния съд от 1998 г. за отмяна на национализацията на имотите няма реституционен ефект и не може да послужи за реституцията им, а е трябвало парламентът да приеме специален закон.

Решението на ВКС от 2012 г. за имението Кричим стана основание на всички съдилища от първа и втора инстанция да решават в полза на държавата всички дела за т.нар. "царски имоти".

Царската фамилия изгуби на две инстанции още къщите в Ситняково и "Царска Бистрица", както и земеделското стопанско около двореца “Врана“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?