Държавата получи ултиматум за мерки срещу строежи в парк "Странджа"

Протестна вълна срещу устройствения план на Царево обхваща големите градове

Държавата получи ултиматум за мерки срещу строежи в парк "Странджа"

Десетдневен срок да предприеме законови и кадрови мерки срещу застрояването на парк "Странджа" заради реанимирания от съда общ устройствен план на община Царево, дадоха от екокоалицията "За да остане природа в България" на държавата. След това Европейската комисия ще бъде сезирана да започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на три европейски директиви и за всяко последващо строителство, основано на устройствения план.

Докато трае този срок обаче екозащитници ще протестират срещу новите опити за застрояване на защитените територии. След като демонстрациите вече започнаха в сряда в София, в четвъртък те ще продължат в Бургас, а от петък ще се разпрострат и в Пловдив, Русе, Сливен и други градове.

С персонални писма до всички депутати природозащитниците искат от тях да приемат спешни поправки в законите за устройството на територията и за управление на Черноморското крайбрежие, с които общите устройствени планове на общини, одобрени без оценка за съответствие със законите за околната среда и за биоразнообразието, както е случаят с този на Царево, да бъдат обявени за нищожни.

Коалицията настоява още да бъде разрешено на заинтересовани да могат да обжалват общте устройствени планове и екооценките. От Орешарски пък се иска да извърши персонални промени в регионалното и ековедомството и да освободи хората, поставящи под риск цялото финансиране от еврофондовете. Отправено е и искане към главния прокурор да се обърне към седемчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който да разреши проблема с противоречащите решения по отношение достъпа до правосъдие. По случая еколозите ще се обърнат и към омбудсмана.

Катерина Раковска от WWF България коментира, че планът на Царево е пощадил от застрояване само устието на р. Велека и Силистар, но причината е , че само там има изрична забрана за строителство.

Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие" обясни, че отмяната на решението за нищожност на плана на Царево е по вина на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. До 12 декември 2013 г. екоминистерството защитава пред съда тезата, че не може да има общ устройствен план без задължителната екологична оценка. Ден по-късно Георгиев, изтегля всички досегашни становища на МОСВ и внася нови, с които позицията става коренно противоположна – че ОУП на община Царево е одобрен и може да бъде прилаган, а липсата на екологична оценка "не води до такава инвалидност на акта за одобряването му, която да го лишава от възможността за постигането на поставените му от закона цели".

Според организацията става въпрос за "безпрецедентен правен абсурд, който срива доверието на обществото към държавността и правовия ред", който ще доведе до възобновяване на наказателната процедура и финансови санкции от страна на Европейската комисия поради грубо нарушение на европейското екологично законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България