Държавата помага за прибирането на 47 български туристи по света

Организира се специален чартър за руските туристи в Банско

Държавата помага за прибирането на 47 български туристи по света

Общо 47 организирани туристи са извън България в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет.

Единствената проблемна дестинация, от която е трудно да се върнат, е с групата българи в Буенос Айрес, каза Ангелкова.

Причината е в ограничените полети. До Буенос Айрес летят турските авиолинии, има осигурени места, но е редно туроператорът или съответно почиващите да си платят допълнителните разходи, за да могат да се приберат, каза министърът на туризма.

След това като се приберат туристите от Аржентина, може да се поиска възстановяване на средствата за авиобилетите от канселиралата ги авиокомпания. Това е съобщено на туроператора "Воаяд Би Травъл", който е организирал почивката на 12-те български граждани в Буенос Айрес, каза Ангелкова.

Тя съобщи, че има много организирани индивидуални почивки на българи в чужбина. Техният брой не е ясен. Единственият начин да се установи броят им е те лично да се свържат с дипломатическите мисии на България или с Министерството на туризма.

Има и българи в Малта, но те не са организирана група. Министерството е във връзка с тях и се търсят варианти да се завърнат в България, каза Ангелкова.

"Това, което също като данни бих искала да споделя е по отношение на българските граждани, които се намират на организиран туризъм в чужбина. Няколко пъти подчертах колко е безотоговорно това поведение както на туроператорите, които организират тези почивки, така и тези, които са предприели риска в тази ситуация да ги реализират", каза още Ангелкова.

По информация на Министерството на туризма чужденците, които към 16 часа на 18 март са били в местата за настаняване в България са 961. Това е с 1321 по-малко спрямо ден по-рано.

Страната ни подпомага отпътуването на чуждите туристи от зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово.

Към днешна дата в Банско, който е единственият град у нас поставен под карантина, има 111 чужди туристи. Днес сутринта са отпътували от там 46 британски граждани, а утре се очаква още 29 британци да си заминат, каза Ангелкова.

Руските граждани в Банско са общо 66. От тях 55 са пристигнали през туроператорски компании, а останалите са индивидуални туристи. Има вероятност да не бъдат качени в руски чартърен самолет в петък през Пловдив, тъй като са от град, поставен под карантина, за да не бъде изложено на опасност здравето на останалите пътници, каза Ангелкова.

След разговор с руския посланик, той е поел ангажимент за отделен чартър, ако е възможно още в утрешния ден, както е било предвидено по-рано, или в най-близко време, каза Ангелкова. Тя добави, че се поддържа връзка и с хотелите в Банско, като идеята е руснаците да бъдат настанени в един хотел, докато бъде осигурен отделен чартър от Москва.

В Боровец има 25 чужди туристи. От тях 21 са английски, на които утре им предстои заминаване с чартър. Така в курорта ще останат 3-ма граждани на Сърбия и австриец, които също утре ще заминат за своята страна, каза Ангелкова.

В Пампорово има 16 чужди туристи - един от Румъния, четирима от Русия, петима от Турция и двама от Хърватия. Всички те ще отпътуват в петък, единствено хърватите в събота, каза Ангелкова.

 

Споделяне

Още от Бизнес