Държавата помпа активите на "Национална спортна база" ЕАД

Държавата помпа активите на "Национална спортна база" ЕАД

Бъдещата Многофункционална спортна зала влиза в активите на "Национална спортна база" ЕАД (НСБ). Решението ще гласува Министерският съвет в сряда по предложение на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание.

Правителството ще промени от публично-държавна в частна държавна собствеността на поземлен имот №486 с площ 48 711 кв. м, намиращ се на ул. "Асен Йорданов" №1 в Софийския район "Слатина" и ще го апортира в НСБ. В момента върху терена се изгражда Многофункционална спортна зала.

Заедно със съществуващите плувен комплекс "Червено знаме" и хотел ЦСКА, ще се създаде национален спортен комплекс, който ще съответства на съвременната архитектура на новия вторичен административен център на града, пише в мотивите на правителството. Това означава, че освен със спортната зала, НСБ ще се разпорежда с "Червено знаме" и хотела, след обособяването на комплекса.

Срещу бъдещата спортна зала, басейна и хотела би трябвало някога да се намира т.нар. нов правителствен център. Мегапроектът обаче е временно замразен.

Многофункционалната спортна зала се изгражда в момента от "Главболгарстрой" и се финансира с 90 млн. лева от бюджета.

От Министерство на физическото възпитание и спорта обясниха, че апортът на залата е свързан с бъдещото ѝ управление. "Национална спортна база" ЕАД стопанисва повечето спортни обекти от национално значение като стадион "Васил Левски", Дианабад, зала "София", конната база "Хан Аспарух", спортните бази в Белмекен, Пампорово, Созопол, Златни пясъци и т.н.

НСБ е търговско дружество със 100% държавно участие, в което министърът на физическото възпитание и спорта упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала.

Имотите на спортните дружества привлякоха фокуса на общественото внимание последните дни, след като стана ясно, че със законови поправки се дава шанс за наемането, замяната или продажбата им чрез пряко договаряне, т.е. без конкурс.

Текстът на постановлението още не е окончателен, но от МВФС уточниха, че промяната ще засегне само наемането на бази от спортните федерации. Ако все пак се стигне до продажба на имоти на спортните дружества НСБ, "Академика 2000" и "Академика Спорт", за това ще се иска разрешение от Министерския съвет или Агенцията за приватизация, обясняват от министерството на Свилен Нейков.

Споделяне

Още по темата

Още от България