Държавата предлага евтина сянка на плажа срещу по-малка концесионна такса

Държавата предлага евтина сянка на плажа срещу по-малка концесионна такса

За втора поредна година държавата ще отправи предложение до концесионерите на морските плажове да намалят цените за чадър и шезлонг срещу опрощаване на част от концесионната такса.

Решението е взето на днешното заседание на правителството. За него настояваха хотелиерите, а БХРА се оплака от концесионерите на плажовете, които тази година поискали предсрочно да им бъдат предплатени чадърите и шезлонгите на пясъка.

Сега в качеството си на концедент по договорите за концесия на морски плажове, Министерският съвет ще отправи предложение до концесионерите за намаляване на размера на цените на предлаганите от тях чадъри и шезлонги спрямо максималните цени по договор. В случай, че такива не са определени, намалението ще е спрямо предлаганите цени през 2019г.Срещу това концесионерите ще получат намаляване на концесионното им плащанекъм държавата.

За целта концесионерите, желаещи да приемат предложението, трябва да поемат задължение да намалят цените на плажните принадлежности в диапазон от 50% до 100%. В следствие на това концесионното им плащане ще бъде намалено с процент, равен на изложения от тях в изрично уведомление до министъра на туризма.

Изменението на съответния концесионен договор ще се оформи чрез сключване на допълнително споразумение с министъра на туризма, в срок до 10 дни от получаване на уведомлението.

Намаляването на концесионното възнаграждение, извършено в съответствие с намалението на цените на плажните принадлежности, ще се прилага само ако за периода от сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор до 1 октомври 2021 г. концесионерът е предоставял чадъри и шезлонги на цени, които са не по-високи от определените с допълнителното споразумениеи в случай, че за неизпълнение на това условие няма установен ред в концесионния договор или в допълнително споразумение.

Намаленият размер на концесионно възнаграждение или плащане за 2021г. трябва да бъде заплатен от съответния концесионер в срок до 30 ноември 2021г.

Споделяне

Още от Бизнес