Държавата предложи на Несебър договор за управление на Слънчев бряг

Това може да реши проблемите с таксите и незаконните обекти в курорта, смята министърът на икономиката Асен Василев

Държавата предложи на Несебър договор за управление на Слънчев бряг

Дружеството с преобладаващо държавно участие “Слънчев бряг“ и община Несебър да сключат десетгодишен договор за управление на морския курорт, който да реши на трупаните проблеми със събирането на таксите, поддръжката на площите и незаконните обекти в курорта. Това предложи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на среща в петък с представители на “Слънчев бряг“ АД, сдружения на собственици на обекти в курорта и кмета на община Несебър Николай Димитров.

 

Страните са обсъдили различни проблеми, свързани с неизяснената собственост върху инфраструктурата в зона „Изток“ на курорта и наличието на незаконни търговски обекти. Малко по-рано през деня стана ясно, че ръководството на "Слънчев бряг" дори е потърсило спешна намеса на главния прокурор за премахването на незаконните обекти в курорта.

 

Министър Василев предложи спорещите страни да подготвят до 30 май вариант за проект на договор между “Слънчев бряг“ и община Несебър за публично управление на активите в зоната. Като начало той може да е с 10-годишен срок и възможност за удължаване, посочи той.

 

Управлението на курорта на основата на такъв договор би могло да бъде решение на натрупани и нерешени проблеми в продължение на повече от десетилетие, смята министърът.

 

По думите му два типа са проблемите в Слънчев бряг – поддръжката на инфраструктурата, което включва събиране на такси и данъци, и контролът върху дейностите, транспортната схема, безопасността на превозните средства, развитието на зелени площи и др. Чрез договора за управление от общината ще се контролират и приходите, и същевременно интегрирано ще се поддържа инфраструктурата, смята Василев. Така реално на местната власт ще ѝ се възложат и права, но и задължения, а акционерното дружество ще е финансов инвеститор, допълва той.

 

Кметът на Несебър Николай Димитров заяви, че ще се допита до юристите в общината и ще предложи този вариант на общинския съвет. Такъв договор е възможен само след решение на местния парламент, посочи той.

 

Всички страни в срещата бяха единодушни, че трябва да бъдат премахнати незаконните обекти в курорта, независимо на чия територия се намират, и това трябва да се извърши от конкретните им собственици, пише в съобщение на икономическото ведомство.

 

От него става ясно още, че министър Василев ще поиска от регионалното министерство окончателна справка колко са незаконните обекти в Слънчев бряг. Той е предложил да се сформира обща комисия с представители на всички заинтересовани страни, която да опише незаконните обекти.

 

Според държавното дружество голяма част от тези постройки са върху негови терени и изграждането им е самоуправство, което е престъпление според Наказателния кодекс. В разпространено до медиите писмо от "Слънчев бряг" се посочва, че незаконните действия на територията му уронват международния имидж на страната ни, засягат интересите и сигурността на стотици хиляди гости на курорта, повечето от които са чуждестранни граждани.

 

Към сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров са приложени 23 жалби и сигнали, изпращани до отговорните институции от 2010 до 2013 година. Най-много незаконни постройки има по крайбрежната алея на комплекса в концесионните територии на плажовете, каза Златко Димитров, изпълнителен директор на дружеството.

 

Той допълни, че "Слънчев бряг" АД не получава никаква информация относно схемата за поставяне на обекти на концесионерите на трите плажа - Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен и Слънчев бряг-Юг. Не е ясно и къде започва и свършва концесионната територия, защото точните граници не са маркирани.

 

Дружеството вече е заявило пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството готовността си да окаже финансова помощ при решаването на този проблем.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес