Държавата предупреди за риск при бъбречни трансплантации в Пакистан

След зачестилите инциденти с българи, които се подлагат на бъбречни трансплантации в Пакистан, в общо становище министерствата на външните работи и на здравеопазването предупреждават колко рисков може да бъде т.нар. бъбречен туризъм.

Съобщението, разпространено в четвъртък, дойде два дни след като 52-годишен български гражданин почина след трансплантация на бъбреци в азиатската страна. Това е шестата жертва в рамките на една година, която умира заради усложнения след присаждане на бъбрек в Пакистан.

По информация на бТВ в четвъртък поради същата причина е починал и един столичанин.

Институциите предупреждават за сериозните рискове и опасности, на които се подлагат българите както по време на, така и след трансплантация на бъбреци в Пакистан.

В България е забранена търговията с органи, а трансплантации могат да се правят от трупен донор или роднина. В Пакистан обаче присаждането може да стане и с органи от друг донор, с който нуждаещите се нямат родствена връзка. Това е една от причините българите да прибягват до тази възможност.

Освен това у нас, както и в Европа и САЩ, чакащите за трансплантации на бъбреци са много повече от осигурените органи.

В съобщението се посочва, че често българите заминават за Пакистан нелегално, ставащи “жертва на съмнителни посредници”, тъй като не разполагат с т.нар. медицинска виза. За да си извадят документа, те трябва да имат специална покана за лечение от съответната местна клиника.

Институциите предупреждават, че при усложнения след операция българските представителства в азиатската страна не могат да оказват финансова помощ на българите, а пациентът носи цялата отговорност за тези пътувания.

Споделяне

Още от България