Държавата предяви иск за 700 хил. лв. към вдовицата на Самоковеца

Държавата предяви иск за 700 хил. лв. към вдовицата на Самоковеца

Делото за контрабанда срещу Ангелина Димитрова, вдовица на покойния Константин Димитров – Самоковеца, започна в Софийския градски съд. На първото заседание във вторник магистратите допуснаха иск от Министерството на финансите за 697 741 лева. Според обвинителния с тази сума подсъдимата е ощетила държавата.

Преди това защитата на Димитрова настоя съдът да отхвърли паричната претенция, тъй като прокурорите не се записали, че са нанесени щети на бюджета. Съдът обаче подмина искането на адвоката и прие иска. Все пак защитата успя да се пребори за съкратено съдебно следствие. Така от общо 64 свидетели ще бъдат разпитат само седем. Сред тях е и Цветан Василев – Цецо Хафти, който минаваше за един от най-приближените хора на Самоковеца в контрабандния бизнес.

В обвинителния срещу вдовицата е записано, че в периода от 1 до 31 март 2000 г. на митница "Аерогара София" обвиняемата е извършила над 100 вноса през границата на турски стоки за 697 741 лева. Това станало чрез използване на фалшиви фактури.

Освен за контрабанда Димитрова отговаря и за пране на пари, тъй като в качеството си на управител и едноличен собственик на капитала на "Борогруп травел Лондон" ЕООД, е продала всичките си 400 дяла на офшорно дружество на обща стойност 40 000 лева. Чрез тази фирма е осъществена контрабандата, а обвинението за пране на пари е повдигнато, защото Димитрова я е продала, знаейки че капиталът му е придобит от престъпна дейност.

Прокуратурата посочи обаче, че само стойността на дълготрайните материални активи на "Борогруп травел Лондон" ЕООД възлиза на 1 366 000 лв. Неразпределената печалба не била 2 357 062, а отделно не са изплатени още 5 731 063 лв. финансови постъпления.

За престъпленията, в които е обвинена, Димитрова може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Като ищец по делото съдът конституира Министерството на финансите. По искане на защитника на Димитрова - адвокат Ина Лулчева, с което се съгласиха и другите страни по делото, ще бъдат разпитани седем от всичките над 60 свидетели.

Вдовицата на Самоковеца отдавна е и клиент на комисията "Кушлев". Преди около година Върховният касационен съд окончателно потвърди решението за конфискуването на мезонета ѝ в София, останал от брака ѝ с контрабандния бос. Жилището на площ от 227кв. м. бе отнето заедно с офис от 73 кв. м, гараж, мазе и земя в местността "Зоопарка" в столицата..

Димитрова и малолетният ѝ син бяха задължени да платят и близо 83 500 лв. заради вила в Боровец, която трябваше също да бъде също в полза на държавата, но се оказа, че е продадена, преди делото да приключи. Освен това трябва да се платят и близо 35 000 лв. заради джип "Тойота", който също е продаден преди завеждането на иска.

Преди Нова година съдът наложи възбрана върху шест масивни сгради, предназначени за хотели в курортния комплекс "Боровец", и идеални части от дворно място с площ от 2 035 кв. м в Самоков, собственост на Димитрова. По същото време бе допуснат и повторен запор върху имуществото ѝ в Лондон. Става въпрос за луксозен мезонет, мерцедес SLK 230.

Следващото заседание по делото за контрабанда ще бъде на 3 юли. Тогава се очаква да бъдат разпитани свидетелите и изслушани експертизите по делото и

Съпругът на подсъдимата - Константин Димитров бе считан за един от най-крупните стокови контрабандисти и наркотрафиканти в страната. След убийството му в Холандия правораздаването насочи вниманието си към вдовицата му.

Споделяне

Още от България