Държавата прехвърля на НЗОК финансирането на лекарства и дейности

Държавата прехвърля на НЗОК финансирането на лекарства и дейности
Държавата поетапно ще се освобождава от ангажиментите си за плащане на лекарства и дейности и ще ги прехвърля на здравната каса през цялата 2011 година, което ще бъде съпътствано и с постоянно прехвърляне на средства от единия бюджет в другия и обратно.

От началото на следващата година медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържането на пациентите след трансплантация ще се поемат от НЗОК, обявиха във вторник от здравното министерство.

За целта се правят промени в две наредби на министерството и в позитивния лекарствен списък. Сега тези лекарства се осигуряват от Министерството на здравеопазването, а от 1 януари 2011 годита те ще преминат към медикаментите за домашно лечение, които поема здравната каса.

Сега отпускането на лекарствата се бави, тъй като търговете, които прави министерството, са свързани с тромави процедури. Освен това не всички медикаменти от един вид са налични за пациентите. Министерството на здравеопазването има право да покрива само тези, които са спечелили търга, тоест предложили са най-ниската цена.

За да няма прекъсване в терапията на пациентите при прехвърлянето на медикаментите, министерството ще осигури нужните количества и за януари.

Искането за прехвърлянето на лекарствата от министерството към НЗОК е на пациентските организации и датира отдавна. Те обаче имат и опасения дали отреденото за целта финансиране ще е достатъчно. В бюджета на НЗОК за догодина общо за лекарства са предвидени 391 млн. лева при около 350 млн. лева през тази година след актуализациите.

От здравното министерство обясниха пред Mediapool, че прехвърлянето на трите групи лекарства към НЗОК от началото на следващата година е калкулирано в проектобюджета на касата, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента.

До края на 2011 г. се предвижда поетапно към здравната каса да преминат и останалите медикаменти, които сега се осигуряват от здравното министерство. Сред тях са лекарствата за онкологични заболявания, хемофилия и др. Освен лекарства ще се прехвърлят и дейности. От здравното министерство обясниха, че с прехвърлянето на дейности към НЗОК, касата ще получи и съответното финансиране.

За целта ще се използва спорният и критикуван от партии, медици и пациенти трансфер от 340 млн. лева, който НЗОК е предвидено да направи към министерството. Всъщност той няма да бъде направен напълно и с прехвърлянето на всяка следваща дейност, касата ще превежда на МЗ все по-малко пари.

240 млн. лева от трансфера са предвидени за лекарства, и лечение на онкологични заболявания в диспансерите, 60 млн. лева за диализно лечение и медикаменти и 40 млн. лева за всички останали лекарства и други дейности, плащани сега от министерството.

С парите от трансфера няма обаче да се плаща за спешна помощ, уверяват от министерството.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?