Държавата прехвърля о. Свети Кирик на Созопол. Търсят се евросредства за реставрация

Държавата прехвърля о. Свети Кирик на Созопол. Търсят се евросредства за реставрация

Държавата ще прехвърли собствеността върху остров Свети Кирик на община Созопол, обяви в неделя служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. За реставрация на сградите на острова ще се търсят евросредства от бъдещите европрограми, обяви още Минеков. През уикенда министърът посети острова заедно със заместника си Пламен Славов, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, археолози, посети острова Свети Кирик край Созопол.

През 2007 г. правителството на Сергей Станишев прехвърли стопанисването на острова на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с намерението той да се превърне в туристическа атракция. Тази цел през годините не бе реализирана, а експерти още в началото предупредиха, че това ще застраши архитектурната и биологичната му уникалност. През есента на 2020 г. бе лансиран проект за превръщане на острова в световен център на изкуствата, но и той остана "на трупчета".

Разграбено, срутено и изоставено

"Едно от обещанията, които дадох в първите дни, беше да извърша пълна проверка какво се е случило тук и да вземем нещата в ръце. Отново съм натъжен. Съжалявам, че го повтарям - но всеки ден виждам нещо подобно - срутено и изоставено. А това, че старият катер дори е бил откраднат - за мен няма обяснение. Щом крадат кораби, може утре и ракети, самолети да откраднат", заяви Минеков, цитиран от БТА. Той добави, че първо трябва да се мисли за средствата, с които да се възстанови както основната сграда, така и всичко останало.

Реставрация с евросредства

Изследванията показаха, че една реставрация е напълно възможна, подчерта министърът. Той поясни, че ще е необходимо много сериозно финансиране за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на Свети Кирик.

Министърът информира, че е разработен сериозен, добре издържан проект, но през годините островът е оставен да пустее и сградите върху него - да се рушат. По думите му, за реставрацията на сградите вероятно ще се използва финансиране по европейска програма, особено с оглед на задаващите се средства в новия финансов период.

"Много ми се иска да се започне първо с истинската сграда на Риболовното училище и след това - на Военноморското училище. Видях, че е толкова красива, колкото не съм предполагал. И съм развълнуван", каза министърът.

В края на 2020 г. министърът на културата Боил Банов (ГЕРБ) лансира проект остров "Св. св. Кирик и Юлита", край Созопол, да се развива като световен център на изкуствата. Посочено бе, че създаването на световния център цели утвърждаване на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света и включването в част от мрежата, свързваща музея "Лувър" в Париж и музея "Лувър" в Абу Даби. И този проект обаче остана на трупчета.

Областният управител поискал острова за Созопол

"Аз отправих искане островът Свети Кирик да бъде прехвърлен на община Созопол, защото поех ангажимент към жителите и кмета на Созопол. Още на първата изнесена приемна тук, при мен дойдоха жители на града, представители на неправителствени организации, които поставиха пред мен въпроса за бъдещето на Свети Кирик. На острова има наслояване на хилядолетна култура и история, така че ще бъда много щастлива, ако той наистина бъде прехвърлен в управление на общината. Тук текат и археологически разкопки - нещо, което е чудесно, защото показва, че ние сме горди наследници на хилядолетна история и следва да се погрижим за нея. Най-вероятно парите за реставрация и консервация ще бъдат от Европейските фондове, което също е практика. Така преди години по тези фондове превърнахме рушащата се джамия в Стара Загора в храм на религиите. Ще се радвам, ако това се реализира", разказа областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Стара слава

Свети Кирик е единственият български остров, свързан със сушата чрез вълнолом. Смята се, че на острова е бил разположен най-древният град в българските земи и че именно там е било сърцето на Аполония. Направените разкрития дават основание на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. През ранното Средновековието на острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно там се е помещавал и един от най-важните за региона манастири - "Св.св. Кирик и Юлита".

Островът е с територия от 82.5 декара. През 1924 г. на него започва строителство на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. До 2005 г. на острова има база на българския военноморски флот. Още през 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата "Созопол".

До 2005 г. на острова има военноморска база на Българския военноморски флот. Това е и причината доскоро той да бъде забранена военна територия. На нея са изградени 38 масивни сгради с обща застроена площ над 10 000 кв. м, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани от Министерството на отбраната като военно пристанище.

От 2009 г. на острова се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.

Споделяне

Още по темата

Още от България