Държавата преосмисля финансирането на училищата зад граница

Парите за обучението на българите в чужбина трябва да се изразходват по-ефективно, каза просветният министър Даниел Вълчев по време на заседанието на парламентарната комисия по външна политика в сряда.

Той представи доклад за българските училища в чужбина. Членовете на комисията обаче явно не са били заинтересувани от темата, тъй като на заседанието присъстваха едва четирима депутати.

По думите на просветния министър в момента държавата харчи много пари за малко ученици зад граница, а ефективността от обучението им е твърде ниска.

За миналата година Министерството на образованието и науката е дало 1.5 млн. лева за финансирането на трите български училища в чужбина – в Чехия, Унгария и Словакия, където се образоват едва 200 българчета.

Издръжката на български ученик в чужбина е в пъти по-висока от тази на дете у нас – зад граница тя струва между 3 и 7 хил. лв. за ученик, а в България е 700-900 лв.

Според Вълчев е нужно преосмисляне на политиката в тази област и да се направи изцяло нова концепция. Трябва да се реши дали да продължи финансирането на съществуващите училища в чужбина, да се върви към организирането на курсове по български език, или да има обучение само по основни предмети – език, история, география.

В момента курсове по български има в 20 посолства в 15 държави.

Математиката е еднаква, без значение дали се учи в София или в Будапеща. Не виждам и защо трябва да изпращаме учител по физкултура. Едва ли един местен учител ще научи децата да се движат по-различен начин, коментира Вълчев.

Той настоява навсякъде в чужбина, където има 20-30 българчета, които искат да учат роден език, държавата да осигурява учител.

По негово мнение е добре да има “спомагателна отговорност” и страната да осигурява финансиране на българските общности, които искат да открият училище или да направят курсове по езика. Българчетата в чужбина трябва да имат и безплатни учебници, както връстниците си в родината.

Споделяне

Още от България