Държавата прибегна до медиен натиск над фирма да смени дефектен асфалт на "Тракия"

сн. БГНЕС

Държавата прибегна до медиен натиск, за да накара гръцката “Актор” да отстрани дефектния асфалт от участък на магистрала “Тракия” между Нова Загора и Ямбол. В сряда асфалтът беше изрязан под погледа на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров.

В събота и неделя ни издебнаха и положиха около един километър асфалт на "Тракия", като бяха спестили половината от рецептата за асфалта”, каза възмутен премиерът Бойко Борисов в понеделник. Той се закани гръцката фирма повече да не види обект в България, ако не се поправи.

Във вторник обаче “Актор” отказала да ремонтира спорния участък. Мотивът им бил, че има минимални отклонения по два пункта от спесификацията. Това ядосало Лазаров и той им казал, че ще дойде лично в сряда заедно с медии и няма да си тръгне, докато не се оправи проблемния участък. Това разказаха работници пред Mediapool.

В сряда Лазаров действително отиде на място с журналисти и си тръгна чак след като фирмата отстрани дефектния асфалт. Лазаров отказа да коментира дали е заплашвал “Актор” с медии.

От гръцката фирма обясниха, че всичко е направено, както са поискали от пътната агенция. “Не сме мислили за икономия на материали и средства, имаше нищожни отклонения от изискванията, а участъкът от 500 метра беше пробен”, коментираха от “Актор” пред Mediapool. Според тях отговорността за отклоненията е на доставчика на модифицирания битум.

Изпълнителят беше съвестен и отстрани това, което реално в събота беше положено”, похвали ги Лазаров. Той посочи, че всичко е за сметка на гръцката фирма.

Този случай няма да бъде причина за забавяне на пуска на магистралата. Засега е планирано тържественото рязане на лентата да бъде на 1 юли. Вече се обсъждат детайлите на официалната церемония, която се очаква да бъде нещо по-различно от всичко досега.

На 1 юли трябва да бъде пуснат участъкът от Стара Загора до Петолъчката край Сливен. “Актор” строят трасето от Нова Загора до Ямбол.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес