Държавата прибра 9.6 млн. лв. от КТБ заради несъборената ИПК-Родина

Компанията на Ирена Кръстева не казва какво ще прави с имота

Държавата прибра 9.6 млн. лв. от КТБ заради несъборената ИПК-Родина

Заради несъборената сграда на ИПК-Родина на Цариградско шосе в София, държавата е прибрала 9.6 млн. лв. от банковата гаранция, издадена от Корпоративна търговска банка (КТБ) като обезпечение за изпълнението на поетите ангажименти при сделката за придобиването на комплекса. Това съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в отговор на Mediapool.

През август 2012 г. дружеството "Издателско-полиграфичен комплекс Родина", контролирано от Ирена Кръстева, купи имота от 15 декара на бул."Цариградско шосе" срещу 20 млн. лв. Съгласно приватизационния договор компанията трябваше да събори грозно стърчащата от десетилетия сграда в срок до една година. За целта беше внесена и банкова гаранция от 20 млн. лв., издадена от КТБ, контролирана от банкера Цветан Василев. Корпоративна банка финансира и покупката на имота.

На 19 септември "ИПК Родина" е предс тавила документи в АПСК, с които претендира за частично изпълнение на задължението си по договора, като е съборила 52% от сградата, а останалите не са разрушени. За това в полза на АПСК е усвоена само безспорната част от 9.6 млн. лв., уточниха от агенцията.

Дружеството на Ирена Кръстева е представило експертно становище от "Център за  научни изследвания и проектиране“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия относно възможностите за разрушаване на части от сградата. Според него разрушени са онези елементи от сградата, който не подлежат на възстановяване, като изрично е посочено, че същите представляват 52% от обекта.

В приватизационния договор има възмогност за частично събаряне на сградата. Така компанията на Ирена Кръстева през лятото премахна сините прозорци, електроинсталацията и другите видове инсталации от двете високи тела на комплекса. Съборени са и няколко малки постройки в задната част на имота.

Според приватизационното ведомство предстои да бъде направена техническа експертиза дали събореното отговаря на 52%, както твърди инвеститорът. АПСК е стартирала  проверка и анализ на представените от Ирена Кръстева документи. Предстои да бъде направена и проверка на място. При необходимост има възможност и за възлагане на външна експертиза, която да установи дали е разрушено 52% от сградата, се казва в отговора на АПСК до Mediapool.

Според инженери, работили на площадката по събарянето на обекта, сградата е подготвена за довършване. Загадка остава обаче какви са плановете на инвеститора за нея. Такива не са представени в АПСК. Няма и искане за издаване на разрешение за строеж в направление "Архитектура и градоустройство", казаха от Столичната община пред Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес