Държавата пробва да защити лекарите от агресия с "механизъм за директна връзка"

Цацаров призна, че досегашната превенция не работи, Радев пита: Къде е гражданството?

Споразумението между прокуратурата и здравното министерство, подписано от главния прокурор Сотир Цацаров и бившия министър Петър Москов през 2015 г. с цел да намалят случаите на агресия срещу лекари, очевидно не е проработило.

Това стана ясно след среща между ръководителя на държавното обвинение, вътрешния министър Валентин Радев, здравния му колега Николай Петров и шефове на столични болници заради зачестилите нападения над медици.

"Очевидно е, че е необходима една идея по-твърда наказателна политика. Очевидно е, че само глобите не проработват. Очевидно е, че случаите, в които извършителите дори не се предават на съд по Указа за борба с дребно хулиганство, също не проработват. Очевидно е, че е необходима координация, в която да участват прокуратурата, управителите на болничните заведения и МВР", заяви Цацаров с уточнението, че досега съществуващото споразумение със здравното министерство трябва да се актуализира.

Основната мярка от новия механизъм, с който държавата ще пробва да защити лекарите, е във всяка районна прокуратура да бъде определен по един обвинител, който да има директна връзка с управителите на болниците със спешен приемен център в съответния район. По думите на главния прокурор въпросният "механизъм за директна връзка" ще спомогне "по най-бързия начин да се обезпечи реакцията на органите на реда при посегателства срещу медицински специалисти".

"Ако не осъзнаем, че национален приоритет са ни и лекарите, и пациентите, просто е излишно да провеждаме каквито и да е било срещи", обобщи накрая Цацаров.

Здравният министър Николай Петров отчете, че през т. г. има общо 52 случая, в които негови колеги са станали обект на агресивно поведение. Заради това той се ангажира всички спешни мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутони, джипиес и директна връзка с полицията или съответната охранителна фирма.

"Къде е гражданството?", попита от своя страна вътрешният министър Валентин Радев, визирайки обстоятелството, че има случаи, в които нападения над болничен персонал дори не се докладват на полицията.

В тази връзка МВР-шефът призова гражданите да подават сигнали винаги, когато видят някой, който "не е съвсем сам или е пийнал, или нещо друго, и ще прояви агресия".

"Това е може би половината от задачата – няма как полицията да бъде навсякъде, няма как управителите да направят всичко това, за което говорихме или нещо над него. Гражданството трябва да бъде активно", заключи Радев.

Темата отново стана актуална след нападението над лекарка в столичната болница "Шейново", извършено от баща, който настоявал да му бъде предадена плацентата от новороденото му дете. Случаят предизвика масово недоволство сред лекарите.

Споделяне

Още по темата

Още от България