Дни преди оставката на правителството на Орешарски

Държавата продала гори за "прекратения" строеж на "Южен поток"

Според Реформаторите сделката за над 13 млн. лв. е неправомерна помощ

Държавата продала гори за "прекратения" строеж на "Южен поток"

Сделка за 13.195 млн. лв. е сключило Министерството на земеделие и храните с българо-руската компания "Южен поток България" дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, разкри Реформаторският блок, който представи на пресконференция в сряда данни, получени по Закона за достъп до информация.

Според тях агроведомството е продало в края на юли 2014 г. на "Южен поток България" 358.551 дка гори от "Държавно горско стопанство Варна". Тяхното предназначение вече е било сменено за нуждите на строежа на газопровода, за който Брюксел смята, че не отговаря не европейските изисквания и поиска от България спиране на всички дейности по проекта.

Покупко-продажбата е станала след стартирането на наказателната процедура от Еврокомисията срещу България и многократните призиви от Брюксел за пълно прекратяване на реализацията на газопровода до изчистване на съмненията за нарушаване на европейското законодателство.

"Южен поток България", в която с равни дялове участват "Българският енергиен холдинг" и руската "Газпром", е подала на 16 юли заявление за закупуване на 17 терена, а само ден по-рано е приключила смяната на статута на парцелите от Държавния горски фонд и те са превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи, заяви кандидат-депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов на извънредна пресконференция.

Петър Москов допълни, че сме свидетели на огромно финансово престъпление.

"Цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Този случай и този с КТБ са веществените доказателства, затова че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Само реформираната държава може да спре тези кражби. Днес ще изпратим този документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас това е мащабно финансово престъпление", заяви Москов, който също е претендент за следващия парламент. Според него е крайно време прокуратура да престане да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобистки интереси. "Нарушен е държавният интерес и е нарушена думата на министър-председателя пред парламента, че проектът ще бъде спрян”, допълни той.

Мартин Димитров заяви, че реформаторите планират в следващия парламент да създадат комисия, която да разследва докрай кой е замесен в проекта за "Южен поток" и ще извади истината наяве - къде са парите, в кои фирми, кой е нарушил забраните на министър-председателя за спиране на Южен поток.

"Положението напомня дните на Тройната коалиция и тогавашния скандал със земи от горския фонд и стартиралата наказателна процедура срещу България. Притеснява ни фактът, че положението се повтаря с нерегламентираната държавна помощ. Държавата за своя сметка е сменила статута на тези земи в урбанизирана територия и това струва доста скъпо", коментира Петър Славов.

Според него е възможна и нова наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" и затова бърза трябва да се разкрият замесените в схемата, която пък трябва да се спре.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес