Държавата продала на ръба на закона имот в Морската градина на Варна на Петя Славова

Областният управител твърди, че върху терена ще се прави външен басейн за делфини

Държавата продала на ръба на закона имот в Морската градина на Варна на Петя Славова

Случай на спорна продажба на имот във варненската Морска градина на частно лице възмути експертната общност и гражданите в града. Преди броени дни стана ясно, че държавен терен от близо 1 декар в Морската градина е бил продаден на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември миналата година. Цената на сделката е над 200 000 лева.

Държавата е погазила конституцията с продадените 863 квадрата. Сделката е в разрез и с общия устройствен план, според, който теренът е градина за широко обществено ползване, алармира в понеделник Камарата на геодезистите в България. Оттам посочват и редица правни "вратички", които най-вероятно са ползвани с цел сделката да се окаже законна. Областният управител на града обаче твърди, че целта е да се изгради външен басейн за делфини, с който притежавания в съседство делфинариум, отново от Петя Славова, да покрие европейските изисквания.

На ръба на закона

"По действащия общ устройствен план, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството от 2012 г. за този парцел, черно на бяло е посочено - "устройствена зона за градски паркове и градини за широко обществено ползване", обясни пред Mediapool председателят на камарата инж. Йоан Каратерзиян.

Той заяви, че в територии, за които държавата и общината предвиждат изграждане на паркове и градини съгласно устройствени планове, е недопустима продажбата на държавни и общински имоти на частни лица. Това произтича както от Закона за устройство на територията, така и от конституцията .

Конституцията повелява държавните имоти да се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото, а не на отделни физически или юридически лица, каза Каратерзиян.

Експертът уточни, че Законът за устройство на територията задължава органите на изпълнителната власт да съобразяват устройственото планиране с плановете от по-високо ниво – например ако общият устройствен план предвижда устройването на парк, подробният устройствен план трябва да предвижда отчуждаване на имотите.

"В този смисъл, абсолютно недопустимо е в такава територия налични държавни и общински имоти да се продават на частни лица, което поставя местната власт в невъзможност да приложи устройствените планове", каза още Каратерзиян. Той обаче уточни, че ПУП за терена все още не изработен.

Прелюбопитен детайл е, че в кадастъра на Варна за въпросния имот е посочено: "поземлен имот с недефиниран начин на трайно ползване". Експертът посочи, че това е правна "вратичка" за осъществяване на сделката, която по принцип е спорна.

Продажбата е станала благодарение на норма в Закона за държавната собственост, който казва, че земя - частна държавна собственост може да бъде продадена на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда върху нея. Въпросната сграда е с предназначение "за водоснабдяване и/или канализация", като  става дума за канализационна инфраструктура, обслужваща съседния Делфинариум. Той също е собственост на шефката на "Инвестбанк".

"Няма как да оставим Делфинариума без нужните му атрибути, но това не означава, че трябва да прехвърляме собствеността върху всеки, който пожелае това", коментира Стела Николова, общински съветник "Демократична България".

Областният управител: В продадения имот са съоръженията на делфинариума

Пред bTV областният управител на Варна Стоян Пасев потвръди, че в продадения парцел се намират обслужващите съоръжения за имота.

"Целият парцел отдолу е със съоръжения. Всички съоръжения са изнесени в този парцел. Фекалната помпена станция, разделена на две камери. Утаечен водоем за морска вода, свързан с 50 метров водопровод с основната сграда. Бетонов резервоар с цистерна", посочи той.

От представените инвестиционни намерения е станало ясно, че инвеститорът предвижда изграждане на външен басейн за делфини, който бил задължително условие делфинариума да покрие европейските изискванията.

Всъщност, това е проектът на "Феста делфинариум" за строителство във варненската Морска градина. Той нашумя след като стана ясно, че след 2014 г. в атракциона са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.

Споделяне

Още от България