Държавата продължава да помпа междуфирмените дългове

Държавата продължава да помпа междуфирмените дългове

Следващите две години ще са тежки за българската икономика, тъй като липсват инвестиции и достъпни кредити, в същото време расте опасността от верижни фалити на фирми заради невъзможността за разплащане между предприятията. Това предупредиха в понеделник от Българската стопанска камара (БСК)

Държавата и общините продължават да са генератор на междуфирмените задължения, съобщиха от камарата. Парите само от забавено ДДС и неплатени обществени поръчки са 2 милиарда лева, изостават и плащанията по европейски проекти. Само по САПАРД например няма да получим 120 млн. евро. Фирмите се връщат към бартерите, заради липсата на пари, каза председателят на БСК Божидар Данев.

Камарата прогнозира увеличаване на ножицата между задължения и БВП, което крие потенциална опасност за срив в икономиката. Това предопределя тежки 2010 г. и 2011 г.

"В момента задушаваме бизнеса, за да имаме касов баланс", заяви Данев. Освен ускоряване на разплащанията от обществени поръчки на държавно, общинско и корпоративно равнище, банките трябва да започнат да кредитират бизнеса за излизане от кризата, смятат от БСК.

През деветмесечието на 2009 година банките са отпуснали на нефинасовите предприятия 2.431 млрд. лева. През същия период на 2008 г. кредитите са били 4 млрд. лева или намалението е с 40 %.

Лошите кредити нарастват от 2.3 % на 6 % вследствие влошената ликвидност на предприятията. Преструктурираните кредити са 11 %, а необслужваните лизингови договори са 13 %.

Според Данев на фона на тази конюнктура за бизнеса има два изхода – или да затвори временно предприятието и да освободи работниците си или да потъне в сивия сектор.

Според прогнозата на БСК общата задлъжнялост може да достигне 195 млрд. лева към края на 2009 година при 160 млрд. лева към 1 януари 2009 г.

От камарата предлагат държавата да гарантира депозити до 100 хил.лева само при годишна банкова лихва по депозитите под 5%, както и да се съкратят сроковете по производство в несъстоятелност.

Предлага се още емитиране на целеви държавни ценни книжа (ДЦК) с дългосрочен матуритет и размер на 800 млн. лева, предназначени за привличане на експортирания паричен ресурс от пенсионните фондове и допълване на фискалния резерв на страната.

Друго предложение е допълнително да се намалят минималните резерви на банките в БНБ, но при условие, че освободеният ресурс не се извежда от страната. Сред предложенията е още при забавени плащания на държавата към търговските дружества да се отменят санкционните лихви за забавени данъчни и социални плащания на бизнеса.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?