Държавата пуска нови екипи за борба с престъпността и корупцията

Държавата пуска нови екипи за борба с престъпността и корупцията

Ще бъдат създадени специализирани екипи за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев в сряда, след като стана ясен окончателният вид на доклада на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Новите звена ще се появят в отговор на препоръката на Брюксел.

В тях ще има представители на прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП и митниците. Основната им задача, ще е да разследват не само лидерите на престъпните групи, а техните териториални поделения и представители. Формированията, занимаващи се с организираната престъпност няма да се занимават с корупцията и обратно.

За създаването на подобни екипи има договореност между Бойко Борисов и Борис Велчев, която бе официализирана след срещата между тях преди две седмици. Тогава обаче бяха спестени всякакви подробности.

За хората, които ще влязат в тези екипи, ще бъдат разработени специални мерки за защита, за финансовата им независимост и за лоялност, като Велчев не изключи и преминаване през детектор на лъжата.

Все още не е ясно как точно ще бъде гарантирана независимостта на "новите борци" с корупцията и престъпността, тъй като полицаите например са подчинени на министъра си, който е политическа фигура. Борис Велчев обаче смята, че проблемът ще се реши, тъй като начело на екипите ще бъде прокурор, чиято независимост е законово гарантирана.

Велчев дори е убеден, че в момента никой няма интерес да прокарва политически интереси през тези звена, той като всички искат следващия доклад да бъде по-добър.

Участниците в екипите ще се избират по желание, а ако "доброволците" не са достатъчно, най-добрите ще бъдат уведомени за новата си дейност.

Главният прокурор се похвали, че разследващите органи вече знаят много повече за престъпните босове, териториалните им структури и дейността им. Като пример посочи, че през последната една година доста от тях са попаднали в арестите.

Всъщност, създаването на съвместните екипи не е нова идея. Преди година Mediapool писа, че в прокуратурата има идея за създаване на суперсекретно спец звено за борба с организираната престъпност. В него трябваше освен обвинители да влязат също представители на ДАНС, МВР, данъчните и митниците. Идеята бе тази структура да бъде толкова тайна, че широката публика да не разбере, кога тя ще започне работа. И наистина повече никой не чу за нея. С лансирането на новите екипи обаче става ясно, че суперсекретното звено така и не е заработило.

В доклада си ЕК препоръчва и създаването на специализирани съдилища за организирана престъпност. Такива обаче едва ли ще се появят, тъй като сигналите от ВСС за това са по-скоро негативни. Шефът на ВКС Лазар Груев изтъкна, че не е привърженик на създаване на нови структури без да е изчерпан капацитетът на съществуващите. Колегата му в кадровия орган на съдебната система Анелия Мингова на свой ред припомни, че преди около година ВСС имаше подобна идея, но тя бе отхвърлена. За специализирани съдилища в сряда обаче се изказа и бъдещият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Съдебната власт: Докладът е положителен

Висшите представители на съдебната власт хорово заявиха, че са доволни от доклада на ЕК, и го оцениха като значително по-добър от миналогодишния. Въпреки че основните критики от миналата година се повтарят и тази.

Според Анелия Мингова докладът съдържа различен тон, който може да се оцени от хора, наблюдавали целия процес на мониторинг. Тонът е позитивен и дава ясен сигнал, че системата работи, смята тя. Шефът на ВКС Лазар Груев е на мнение, че докладът е обективен и партньорски. Според него основният извод е, че успех ще има, когато всяка една от властите разбере ясно задачите си и не прехвърля топката в полето на другите. Груев добави, че думите му от сутринта, че не споделя изцяло оценките на Брюксел, на се изтълкувани правилно. Членът на ВСС Иван Димов не видя разминавания между вижданията за реформи в правосъдието на ВСС и Брюксел. "Доверието във ВСС присъства в доклада", добави той.

Председателят на ВАС Константин Пенчев коментира, че докладът е обективен, но, ако се възприеме като своеобразен изпит, самият той няма високо самочувствие за добро представяне. Критиките ми се струват обективни, има още много да се работи, продължи Пенчев. Той смята за оправдани критиките към ВСС, че няма докрай чувство за обективност, аргументираност и убедителност при избора на ръководители в съдебната система.

В доклада на ЕК са посочени назначенията на трима председатели на ключови съдилища, но без да бъдат назовавани поименно.

Според Пенчев е по-добре атестирането да бъде премахнато, защото в 99 процента кандидатите получават много добра оценка. Срещу сегашното атестиране се изказа и Борис Велчев.

По думите на Пенчев е "важно да има бързо правораздаване". Той е съгласен с извода на ЕК, че липсва политическа воля за реформирането на съдебната власт. Ако имаше такава, щяхме да сме много по-добре, коментира Пенчев, който напоследък доста рязко демонстрира критични позиции и към ВСС, и към политическата власт.

"Въпросът е тази воля дали е нещо абстрактно или сбор от волята на всички, които са по върховете на всички власти", каза Пенчев. Той смята, че след изборите нещата ще се променят и политическата воля ще стане много по-осезаема.

Споделяне

Още по темата

Още от България