Под напора на митинг, за който ГЕРБ директно агитира във Фейсбук

Държавата разреши нови ски строежи в Пирин, подготвят се жалби до ЕК

Евдокия Манева предположи, че зад екопротестите може да стои БСП

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) допусна в ски зоната на Банско да бъдат изградени нов кабинков лифт и ски писта, каквито бяха предложенията на местната община, подкрепени лично от парламентарния шеф Цецка Цачева и вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

Това стана по време на обсъждане на предложенията за промяна в устройствения план на Национален парк “Пирин“, разглеждани от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към министъра на околната среда и водите във вторник, докато пред сградата се провеждаше митинг на жители от Банско, Разлог, Добринище и Сапарева баня, организирано извозени с рейсове до София, официално със средства на хотелиери от курорта.

 

Ден преди въпросната демонстрация обаче, в страницата на партия ГЕРБ - Банско във Фейсбук се появи следното съобщение: "Митинг в подкрепа на изграждане на втори кабинка (правописът е автентичен – бел. ред.)!! 19.02.2013 г. (вторник) в гр. София от 10:00 ч. пред МОСВ! Автобусите от Банско тръгват в 6:00 ч. от "Старата автогара". Заповядайте!"

 

ВЕЕС все пак не прие предложенията на кмета на Банско Георги Икономов в пълния им вид, искащ разрешаване на строителството в 2/3 от територията на национален парк "Пирин". Така на практика бяха отхвърлени плановете за още две ски зони – в Добринище и Разлог.

 

Засега строежи само в туристическата зона

 

Според решението на МОСВ нови инвестиции ще могат да се правят само в т.нар. туристическа зона от парка, която представлява 2.5% от площта му. До нови строежи обаче ще може да се стигна едва, след като бъде изготвен нов териториално устройствен план, който да мине екологична оценка.

 

"Създава се теоретична възможност за строителство на втора кабинка – след изготвянето на план и представянето на инвестиционен проект", заяви пред медиите зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Тя добави, че не знае дали това ще наложи промени в концесионния договор на "Юлен" АД – "това ще кажат юристите на министерството".

 

Оказа се обаче, че това решение на ведомствения експертен съвет ще стане причина за нови жалби до Европейската комисия (ЕК), тъй като по закон е задължително подобни промени в плановете за управление да се обсъждат само, след като е налице екологична оценка, каквато във вторник не е била обсъждана от експертите на МОСВ. Това коментира председателят на асоциацията на парковете Тома Белев.

 

Междувременно, също както протестиращите в този момент пред вратите на МОСВ, Евдокия Манева на няколко пъти обвини екозащитниците и лично Белев, че разпространявали "абсурдни лъжи" и "спекулации" по отношение на това каква площ от Пирин обхващат предложенията за изграждане на нови съоръжения.

 

Всичко било форма на натиск

 

По време на персоналния брифинг на Манева, тя на няколко пъти рязко бе прекъсвана от стоящия в дъното на залата бизнесмен Филип Цанов, който неясно защо даваше разяснения какъв е размерът на туристическата зона и кога е възможно да бъде изготвен нов териториално устройствен план.

 

Той се включи в пресконференцията, поканен неясно от кого, и след въпрос на Mediapool към зам.-министърката – как би коментирала факта, че МОСВ, макар и частично, се съобразява с желанието на протестиращи, подкрепени лично от Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

 

"Вие тук, пред вратата на министерството ли ги видяхте", провикна се подразнен Цанов, след което веднага бе репликиран от Манева, че "всичко е форма на натиск – дори и снощното бдение (екозащитници организираха в понеделник бдение със свещи в защита на Пирин – бел.ред.)", зад чиято организация, според нея, можело да стои и БСП.

 

"На висшия експертен съвет не е оказван никакъв натиск да вземе това решение", заключи остро зам.-министърът на околната среда и водите.

 

След края на брифинга Филип Цанов отново реши да направи някои уточнения пред репортерите, анонсирайки строежа на втори кабинков лифт в туристическата зона на Банско и "15-на, 20 км писта". Отричайки политическа намеса в протеста на банскалии в подкрепа на разширяването на ски зоната, той обясни, че в София са дошли 18 рейса с по 40 души във всеки.

 

"...пистите, които така или иначе ще построим"

 

Около два часа по-рано въпросните демонстранти бяха доведени в стройна редица, придружавани от четирима кукери, цигански оркестър и десетки роми, някои от които споделиха, че са организирани от общината, където са на работа или получават помощи.

 

Призивите бяха обичайни – "Да рекултивираме нашите писти, които така или иначе ще построим", "Еколозите са платени, ние сме истински", "Планината е преди всичко на хората, които живеят в нея", "Всеки ден ще е така до кабината" и т.н. Протестиращите редуваха "революционни" изказвания по мегафоните за повече бизнес в природата с бурни хора, снабдени с голямо количество еднакви тромби, вувузели и свирки.

 

Един от организаторите на протеста – Малин Ведрин, категорично отрече да е получавал някаква помощ от формацията на ГЕРБ в Банско, като уточни, че изобщо не знаел, че от партията са агитирали чрез Фейсбук всички банскалии да бъдат в 6.00 часа сутринта пред "Старата автогара", за да се качат на автобусите. По думите му средствата за превоза се осигурявали само от местни хотелиери и "който помогне".

 

Множеството се оживи най-много, когато от сградата на МОСВ ликуващ излезе кметът на Банско Георги Икономов и съобщи, че ски зоната ще бъде разширена. Новината бе посрещната бурни овации и викова "победа" и "ура", като буквално 5 минути след това демонстрантите се "изпариха" под строй, както и бяха дошли.

Впоследствие стана ясно, че Икономов, както и Тома Белев, не са били допуснати на гласуването в експертния съвет. По тази причина шефът на асоциацията на парковете предположи, че кметът може и да е имал изпреварваща информация за решението на екоминистерството, щом толкова бързо го е съобщил на последователите си.

Безпрецедентно и незаконно решение

"Настояваме за разваляне на концесията на офшорния монополист "Юлен" АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник-министър Евдокия Манева. Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка", обявиха във вторник и от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Според екозащитниците това решение "на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк Пирин".

"Ще предизвикаме три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство. Призоваме привържениците си да подкрепят гражданските усилия в борбата срещу монополите, офшорните компании, безконтролните концесии и всички опити за узаконяване на ограбеното до момента в Национален парк Пирин", предупреждават и от "За да остане природа в България".

От коалицията съобщават също, че за пръв път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. Добавят и, че за първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост.

Природозащитниците смятат още, че решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост. За сравнение – подобни оценки в националните паркове се правят дори в случаи, когато се поставя колова маркировка или се прави ремонт на алейна мрежа, маси, пейки или тоалетни.

Споделяне

Още по темата

Още от България