След Иракли

Държавата разреши строежи и на плажа "Корал"

Плажът "Корал"

В края на 2012 г. Община Царево е издала разрешителни, даващи зелена светлина за застрояването с огромен ваканционен комплекс на един от последните оцелели плажове на юг от Бургас – "Корал". Това съобщи сайтът "Биволъ" в сряда.

 

До това се стигна, след като МРРБ загуби всички дела, които водеше срещу предишните строителни разрешителни на Община Царево, издадени от бившия кмет Петко Арнаудов. Причината за загубата е невнесена съдебна такса от 20 лв.

 

Не бяха уважени и исканията на природозащитниците да се върне отменената защитена територия "Блатно кокиче". Освен блатното кокиче, което е защитен вид, на дюните зад плажа растат пясъчни лилии и други редки растения

 

Разрешението за строеж се издава дни след скандала със строежа върху дюни в Несебър, с която е свързан кумецът на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев, и след като се разбра, че един от малкото останали девствени плажове по българското Черноморие – Иракли, се застроява.

 

До позволението на строеж на плажа Корал се стигна след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по времето на Росен Плевнелиев се е оставило да загуби две от трите делата за къмпинг "Корал", става ясно от съдебните заседания. Двете загубени дела са за строителните разрешителни, издадени от община Царево на испанската фирма "Ибердрола инмобилиария" за застрояването на земята край плажовете на "Корал".

 

От извадките на съдебните заседания е видно, че освен това представителите на МРРБ не са се явявали на съдебните заседания по делата, заведени лично от Росен Плевнелиев. За сметка на това адвокатите на община Царево и заинтересованите инвеститори присъстват на всяко едно заседание и съдът приема всички техни искания без възражение.

 

Делата по жалбите на МРРБ обаче са прекратени през август тази година именно заради невнасянето на дължимата такса от 20 лева, въпреки че съдът е чакал над 2 месеца Плевнелиев и подопечните му да направят това, посочва "Биволъ".

 

Въпросната сума трябваше да бъде бъде платена, за да бъде защитен държавният интерес в проект за над 30 млн. лева. Не е ясно защо МРРБ все пак е платило таксата за третото дело и то все още се води.

 

Делата стартираха с купища проблеми в края на 2010 година. Първоначално бургаският съд не даде ход на първото от трите дела, защото жалбата до съда бе подписана от главния юрисконсулт на министерството, вместо от Плевнелиев. Впоследствие шефът на съда Атанас Вълков, който бе и съдия по това дело, бе арестуван по подозрения за участие в имотна измама.

 

МРРБ заведе делата за къмпинг "Корал" след публикация на Mediapool за скандалната сделка на Петко Арнаудов и бившия общински съвет на Царево.

 

Прокуратурата прекрати проверка по казуса, без да провери основното нарушение - че Арнаудов сключва договор за продажба на земя без да се съобрази изцяло с решението на общинския съвет за включване на клауза за прекратяване на договора.

 

Испанската "Ибердрола инмобилиария" е последният купувач на 130 декара земи край къмпинг "Корал", след като през 2002 г. община Царево скандално ги продава по 7 долара на квадрат на фирма, близка до бургаския кмет Димитър Николов. Анализът на сделката показва, че Николов и приближените му са спечелили от препродажбата на земите близо 30 млн евро.

 

В тази сделка адв. Евгени Мосинов представлява едновременно общината и фирмата-бенефициент "Витатур инвест".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?