Държавата разтовари бюджета си от заплатите на еврочиновниците

Правителството създаде правна възможност основните заплати на служителите, които отговарят за усвояването на европарите, да се изплащат от техническата помощ за всяка оперативна програма или от програма "Техническа помощ", стана ясно след заседанието на Министерски съвет в сряда.

Промените в ПМС 67/2010 дават възможност на всяко министерство да реши дали иска и ако има средства в техническата помощ, да плаща заплатите на еврочиновниците от там, обясниха от кабинета на министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Не знаем каква ще е икономията за бюджета – това всяко ведомство тепърва ще го решава, казаха от Министерски съвет.

Новите текстове дават възможност бонусите за еврочиновници, които сега са плащани от държавния бюджет, също да се прехвърлят към "Техническа помощ".

Списъците на държавните служители, които се занимават с усвояването на еврофондовете и получават бонуси, както и промените в тях, ще се изпращат на министъра по управление на средствата от ЕС и на министъра на финансите, които имат възможност да възразят мотивирано при констатиране на нередности, уточняват от кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?