Държавата съди мини на Ковачки за близо 1.4 млн. лв. неплатени концесии

Държавата съди мини на Ковачки за близо 1.4 млн. лв. неплатени концесии

Три въгледобивни дружества на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са дадени на съд от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за неплатени концесионни възнаграждения в размер на близо 1.4 млн. лв., съобщиха от ведомството за Mediapool.

 

Делата са заведени срещу "Мини открит въгледобив“ – находище Пернишки въглищен басейн, която дължи за 659 хил. лв.; срещу "Въгледобив Бобов дол“ – участък "Бобов дол“ - за 427 хил. лв.;срещу Мина "Черно море – Бургас“ – находище "Черноморски въглищен басейн – за 539 хил. лева,

 

В хода на делото срещу "Въгледобив Бобов дол" длъжникът е погасил частично задължението си и в крайна сметка е осъден на първа инстанция да плати 192 хил. лв. Мина "Черно море – Бургас“ на първа инстанция е осъдена да плати 571 хил. лв, плюс съдебните разноски по делото, но решението се обжалва от концесионера.

 

От МИЕТ уточняват, че исковете са за задължения, натрупани през второто полугодие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г., плюс лихвите за забавяне. Трите фирми обаче продължават да трупат задължения по концесионните си договори и през тази година.

 

Това не са единствените дела, водени от министерството за дължими концесионни възнаграждения, но процедурите срещу мина "Балкан 2000“, "Фундаментал“, "Мина Бели Брег“ и "Карбонинвест“ са прекратени, тъй като тези дружества са платили борчовете си.

 

“Мина Чукурово“ също е платила дължимите на държавата суми за концесионни възнаграждения, преди да бъде заведено съдебно дело.

 

Действията на министерството спрямо фирмите - длъжници не се различават в зависимост от това кой е техният собственик, посочват от МИЕТ. При забавени плащания първо се усвоява банковата гаранция, обезпечаваща плащането, фирмата бива поканена доброволно да изплати дължимата сума и при неплащане от нейна страна се завежда съдебно дело., уточняват процедурата от ведомството.

 

Енергийният бос Христо Ковачки бе осъден през април тази година от Софийския градски съд на 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок по обвинение в данъчни престъпления, с които е ощетил хазната с 16.7 милиона лева. Бизнесменът ще трябва да плати глоба от 20 000 лева, както и разходите по делото в размер на 42 586 лв. Освен това СГС постанови конфискация на 1/10 от имуществото на Ковачки без да е определил общия му размер. Тази присъда обаче се обжалва от собственика на редица топлофикации, веригата за хранителни стоки "Европа" и други фирми. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес