Държавата със спешни мерки за борба с расизма при децата

Ръководство за действие при прояви на ксенофобия и расизъм сред деца е вече предоставено на регионалните звена на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Министерския съвет. Това съобщи секретарят на комисията Константин Томанов на форум за детското девиантно поведение във вторник. По думите му, ръководството вече е предоставено на регионалните звена на комисията.

Искахме да направим групов профил на потенциалните радикализирани индивиди, но това е невъзможно, обясни Томанов и допълни, че за поведението на децата трябва да следят възрастните, които са в ежедневен контакт с тях.

Той призова в случай на съмнение за радикални нагласи у младежите да се вземат мерки достатъчно рано, за да не се стига до промени в психиката и мирогледа им.

Според Томанов, най-податливи на екстремистки и ксенофобски идеи са младежите между 14 и 20 години. Той отбеляза, че децата у нас все пак рядко проявяват расизъм, ксенофобия и неонацизъм, но посочи, че поведението на футболните агитки и ултрасите е сериозен проблем.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?