Държавата също се оттегля от ТЕЦ “Марица Изток 3“

Държавата също се оттегля от ТЕЦ “Марица Изток 3“

След като в четвъртък италианската компания “Енел“ заяви, че ще продаде мажоритарния си дял в ТЕЦ “Марица Изток 3“, ден по-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че държавата също може да продаде своите 27 процента.

Разговорите с потенциалния купувач са в доста напреднала фаза, допълни Трайков, като не се ангажира с категоричен отговор дали участието на НЕК в топлоцентралата ще бъде част от сделката с инвеститора. Вариант е такава продажба, или през борсата, като не е ясно засега на какъв етап може да се осъществи сделка, каза министърът. Преди седмица той коментира, че от дела си в ТЕЦ “Марица Изток 3“ държавата може да спечели около 200 млн. евро.

Ден по-рано пък заместничката му Мая Христова каза, че потенциалният купувач на ТЕЦ-а е компанията “Интернешънъл Пауър“.

Относно 33-процентните дялове на държавата в електроразпределителните дружества, управлявани от австрийската ЕВН, германската Е.ОН и чешката ЧЕЗq Трайков заяви, че те ще се продават като част от общия пакет за приватизация, който ще се осъществи през бъдещата консолидационна компания. Тя ще се създаде на мястото на сегашния Национален технологичен център за климатични промени, “който има една доста хубава сграда и малко пари“, каза министърът. Тази компания ще продава миноритарните дялове на държавата от над 50 дружества през борсата или чрез Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?