Държавата счете за нормална агресивната тв реклама на хазарт

Съобщаваните "късметлии" наистина са взели парите си, установи проверка на комисията по хазарта

Държавата счете за нормална агресивната тв реклама на хазарт

Няма нищо нередно в излъчените през 2017 г. огромно количество реклами на лото и лотарийни игри по бТВ и Нова телевизия, които продължават да заливат аудиторията с "игри на щастието" в часови пояси, гледаеми и от деца. Това става ясно от отговор на Държавната комисия за хазарта (ДКХ) до медиите.

Поводът са резултатите от обявената през март мащабна проверка на трите национални ефирни телевизии – БНТ, бТВ и Нова телевизия, за спазването на чл. 10 от Закона за хазарта в периода 1 януари 2017 г. - 31 декември 2017 г. Установено е едно единствено нарушение – на видеоклипа "Шоколад", в който взе участие Националният отбор по художествена гимнастика, но предизвика бурно обществено недоволство.

Проверката, която е първа по рода си, бе назначена от новата шефка на комисията по хазарта Мария Филипова около месец, след като зае поста. Предишният председател на ведомството Огнемир Митев бе сменен
от финансовия министър Владислав Горанов в началото на февруари без обяснение.

Няма законов проблем "игрите на щастието" да се тръбят от екрана

В хода на инспекцията са изискани копия от всички договори, анекси и споразумения за излъчване на всички видове реклами, касаещи хазартни игри и печеливши участници, сключени между мрежата от канали на бТВ, Нова телевизия и БНТ, рекламни агенции и други юридически лица/физически лица. Поискани са още списъци на предавания/реклами с дата и час на излъчване, а също и списъци на участниците и спечелените от тях суми.

След проверката на практика се оказва, че в държава, в която пряката реклама на хазарт е забранена, всъщност няма законова пречка телевизионната аудитория да се облъчва масирано и агресивно с реклами на "игри на щастието", а хазартен оператор да е рекламодател №1 за 2017 г.

Според данни на специализираната агенция "Медия клуб" на база на проучване на "Нилсен" се оказа, че "Националната лотария", която се държи от две компании на бизнесмена Васил Божков, е рекламодател №1 по обем на направените разходи за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги в България през 2017 г. Проучването сочи, че компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през миналата година.

След подобна масирана промоция на хазарта не е случайно, че 57% от българите, тоест над 3 милиона души, играят лотария, тото или друга форма на хазарт според проучване на "Галъп интернешънъл". Те харчат средно по 15 лв. на месец или около 5% от дневния си бюджет, което прави по около половин милиард лева на година, става ясно от анкетата.

ТВ късметлиите наистина са взели парите си

"Към настоящия момент са приключили проверките на трима организатори на моментни и числови лотарийни игри – "Ню геймс" АД, "Национална лотария" АД, "Евробет" ООД, в резултат на които е установено реалното изплащане на спечелените парични суми и предметни награди на всички лица, участвали в телевизионните търговски съобщения, излъчени в мрежата от канали на "Нова Броудкастинг груп" АД и "БТВ Медиа груп" ЕАД съгласно правила, утвърдени с решения на комисията", съобщават от ДКХ.

Оттам допълват, че предстои приключване на проверките на "Българския спортен тотализатор" и Българската национална телевизия.

От отговора на комисията по хазарта може да се съди, че всички показани печеливши участници, за които се твърди, че са спечелили различни суми пари, действително са получили средствата, тоест показаното в рекламите отговаря на истината.

30 000 лв. глоба за клипа "Шоколад"

С едно изключение – видеоклипа "Шоколад", в съобщението на ДКХ не се посочва да са засечени нарушения в самата реклама на хазарт, което значи, че няма проблем зрителите да продължават масирано да бъдат облъчвани как да спечелят "лесни пари".

Заради "засиления обществен интерес" и "получените множество сигнали" във връзка с рекламния клип "Шоколад" на „Националната лотария" ДКХ е глобила бТВ и Нова телевизия със санкции в максимален размер, който според проверка на Mediapool в закона е 30 000 лв. Хазартният оператор "Ню геймс" също ще бъде глобен.

Валери Симеонов внася законови промени до дни

Както Mediapool писа, агресивната реклама на хазарт в ефира на националните телевизии се оказва напълно законна. От една страна, Законът за хазарта в чл. 10 забранява пряката реклама на хазартни игри, каквито са придобилите популярност през последните години лото и лотарийни игри на бизнесмена Васил Божков "Националната лотария" и "Лотария България", а също и тези на държавния "Български спортен тотализатор" (БСТ). Нормативният акт обаче допуска четири изключения, благодарение на които могат да се обявяват наименованията на игрите, търговската марка на хазартния оператор, резултатите от игрите и спечелените печалби и тегленията на тиражите. Именно под тези определения най-вероятно попадат рекламите на хазарт по телевизиите. 

Две политически сили в последно време заявиха необходимостта от законови промени, насочени към ограничаване на рекламата на хазарт – парламентарно представената група "Обединени патриоти" в лицето на вицепремиера Валери Симеонов, а също и новата дясна формация "Демократична България". И двете политически обединения обаче не предлагат пълна забрана за рекламата на хазарт по подобие на ситуацията с цигарите, защото тя би обхванала и тегленето на тиражите на държавния спортен тотализатор. И в проекта на "Демократична България", и в този на патриотите отново ще има изключения.

"Миналия вторник представих предложенията за законови промени на заседание на групата, но още не са внесени в парламента. Надявам се до края на седмицата да ги внесем", коментира Валери Симеонов пред Mediapool. Той обясни, че текстовете са направени така, че да не се обявяват наградите и печелившите. "Целта е да се спре това, което ни залива от сутрин до вечер – внушението, че можеш да успееш в живота, като търкаш талончета", каза Симеонов.

В проекта на "Демократична България", който е разпратен до всички парламентарно представени партии, освен ограничаване на рекламата се предвижда и строга регламентация на местата за продажба на лотарийните талони. Идеята е хазартните билети и фишове да се продават само в игрални зали или пунктове за приемане на залози, които трябва да се занимават само с хазартна дейност и в които да е забранена друга стопанска дейност. Това сериозно би ограничило сегашното масово разпространение на талоните на Божков, които се продават в хранителни магазини, бензиностанции и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?