Държавата се чуди как да изнася ток, дори на безценица, но таксата "пренос" остава наказателна

Марин Райков: Без апокалиптични предчувствия, режим на тока няма да има

Държавата се чуди как да изнася ток, дори на безценица, но таксата "пренос" остава наказателна

Износът на ток, дори на безценица, е карткорсорчно спасение за кризисното състояние на енергийната система, обясни директорът на Централното диспечерско управление при Енергийния системен оператор (ЕСО) Митьо Христозов в петък. Макар че проблемът с високата такса за пренос на електроенергия, която прави износа неконурутноспособен, се дискутира от седмици, засега решение няма.

БСП, които обвиниха кабинета "Борисов" за дестабилизиране и срив на енергийната система, настояха такса "пренос" да се върне на нивата, на които е била до юли 2012 г. - 18 лева.

Такова намаление предложи и служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев още в първата седмица след поемането на поста, но подчерта, че това е решение на ДКЕВР. Регулаторът обаче мълчи.

Бившият енергиен министър Делян Добрев обаче смята, че сегашният служебен министър Асен Василев може да издаде заповед по чл. 70 от Закона за енергетиката, с която да намали цената за пренос за количествата ток, които се изнасят.

Добрев каза, че е споделил това с новия екип, непосредствено след като напуснал министерството. Той обясни, че когато имаш износ, който клони към нула, умножен по 35 лв. цена за пренос, крайният резултат е нула и ако имаш 1500 мегавата износ по нула, крайният резултат откъм приходи от тази такса отново е нула.

"Обаче ако работят още 1500 мегавата централи, това са половината блокове и от трите централи в Маришкия басейн, това означава и натоварване на мините", заяви бившият министър. "Но единственият механизъм, по който може да се случи това, е с извънредна заповед по чл. 70 от Закона за енергетиката, защото ДКЕВР не може да диференцира преносната такса в страната и преноса за чужбина", каза още Добрев .

"Наистина сме в криза и не може без финансови загуби"

Директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО напомни, че в момента пазарът е наситен с евтин ток, тъй като заради топенето на снега и високите води в Европа е по-голямо производството от ВЕЦ-ове.

Ако може да се изнася ток и на безценица, това е спасението, коментира той пред БНР и поясни, че едва ли в такъв момент може да се разчита на някакви печалби. "Наистина сме в криза и не може без финансови загуби", коментира Христозов.

"Ако се появи и купувач на ток извън страната, това също ще е част от изхода, въпреки че април и май е слаб период за износ", каза той. Според него до десетина дни би могло да се реализира износ.

Приоритет са язовирите

Директорът на Централното диспечерско управление на ЕСО подчерта, че приоритет сега е язовирите успешно да се справят с количествата валежи, които се очакват в неделя и понеделник. ВЕЦ-овете вече произвеждат допълнително електричество. Разтоварена е АЕЦ "Козлодуй", за да подпомогнем производството в ТЕЦ-овете "Марица-изток", допълни Христозов.

Той предвижда повишено потребление през следващата седмица, защото се очаква захлаждане. Освен това, започващият на 22-ри април  планов ремонт на единия от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" ще подпомогне системата.

Марин Райков: Без апокалиптични предчувствия

Заради намаленото електропотребление от едно денонощие са въведени ограничения в производството на различни централи. В четвъртък ЕСО нареди намаляване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-oвете, а операторите на ВЕИ напълно да спрат мощностите си.

Собствениците на ВЕИ заплашиха държавата със съд за неизпълнени договори, а шефът на АЕЦ "Козлодуй" предупреди, че може да има технически проблеми с централата. Заради свития добив на въглища в Маришкия басейн миньорите са в стачна готовност.

Някои експерти прогнозираха, че подобно рязко спиране на мощностите може да блокира системата и да доведе до режим на тока.

Премиерът Марин Райков успокои в петък от Варна, където бе на посещение, че до режим на тока няма да се стигне, защото в Блъгария има огромно свръхпроизводство на електроенергия.

Няма никакви основания за апокалиптични предчувствия по въпроса, каза Райков и ги нарече силно преувеличени.

Той допълни, че е започнала безмилостна проверка по цялата верига на ценообразуване в енергетиката, чийто резултати обаче ще отнемат известно време. По отношение на коментарите, че миньори ще протестират, Райков посочи, че ще се провери какво може да се направи и как могат да бъдат задоволени техните искания.

Министърът на икономиката Асен Василев коментира в петък пред новосформирания обществен съвет към ведомството, че има сериозни проблеми в ценообразуването в енергетиката и в сметките за ток, но проблемите са трупани години и не могат да се решат за един час и за заседанието на един съвет. Нека първо идентифицираме големите трудности в бранша и после да видим как ще ги решаваме, призова той.

Потреблението на ток в момента е 4100 мегавата при 12 хиляди мегавата инсталирани мощности (през нощта то пада до 2800 мегавата), от тях едва 273 МВт е износът, съобщи по-рано директорът на Централното диспечерско управление при ЕСО. Маришките тецове са натоварени на 850-900 Мвт; V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй" - 1270 Мвт; водноелектрическите централи - около 890 МВт, от които 600 МВт се поддържат заради високите води в язовирите. От четвъртък принудително са спрени ВЕИ на цялата страната.

"По-голямата част от язовирите са на максимални нива. От десетте големи язовира на четирите големи водно-електрически каскади осем са пред преливане. Резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Както ми докладват, от язовирите, като духне вятър, и ще започне да прелива по малко", обясни Христозов критичното положение в язовирите, които се стопанисват от Националната електрическа компания (НЕК).

"Ние не можем да спрем всички язовири, защото безконтролното изпускане на вода при висока вълна ще създаде опасност както за други държави като Турция и Гърция, така и за Пловдив и по-големите населени места по поречието на река Марица. Принудително трябва да ги изчакаме регулирано, за да не допуснем подобно нещо", продължи той и от обяснението му се разбра, че водата се подава по тръбите към вецовете, където "работи интензивно".

До края на май е пролетното пълноводие, язовирите са пълни, а през следващите две-три седмици това ще се случи и с високопланинските язовири "Белмекен" и язовир "Батак", които все още са замръзнали, каза Христозов, разяснявайки защо защо водните централи са принудени да работят.

За спасяване на положението от крайно ниското потребление предсрочно започват и някои ремонти в топлоцентралите, включително и в комплекса "Марица-изток". От 6 до 12 април "Марица-изток" 1 ще бъде спряна изцяло, това е ремонт за общоинсталационни съоръжения и по самоизчистващи инсталации...В момента от 1 до 19 април и до спирането на реактора (V блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще излезе за месец и половина в планов ремонт и зареждане с гориво - бел. ред.) два блока са изведени в ремонт в "Марица-изток" 3 и един блок в "Марица-изток" 2. Така че вероятно ще пуснем още един блок за понеделник, когато спрем изцяло "Марица-изток", каза още Христозов пред БНР.

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" изключват ВЕИ централи

От ЧЕЗ съобщиха, че по разпореждане на ЕСО ще прекъснат фотоволтаичните и вятърни централи с инсталирана мощност 46 мегавата в областите Плевен и Ловеч в събота, 6 април, от 10:00 до 17:00 ч. ЧЕЗ остава в готовност за изключване и на други ВЕИ-производители през следващите дни.

ЕВН и "Енерго - Про" уточниха, че поетапно и равнопоставено ще изключат ВЕИ централи - фотоволтаици и ветрени, така че общата изключена мощност да достигне 40% от инсталираната. За ЕВН това означава около 240 мегавата, уточняват от дружеството.

Предишното изключване, което е била наредено в четвъртък от диспечерското управление на ЕСО, е било за същата обща мощност, съобщават още от ЕВН. Констатирани са били 6 случая, при които ВЕИ централи не са прекъснали електроподаването, заради което са били изключени от електроразпределителната мрежа и са потърсени обяснения за действията им, казват от компанията.

Огромни загуби

Заради масовото изключване на централи на възстановяеми енергийни източници и на топлоцентрали всеки ден се трупат огромни загуби само от непроизведен ток. Отделно от това НЕК е длъжна да плаща за поддържането на т.нар. студен резерв. ВЕИ централите и много от ТЕЦ-овете имат сключени договори за гарантирано изкупуване на тока по високи фиксирани цени и вероятно ще предявят искове за неустойки.

И ВЕИ-тата, а и централите "Марица-изток" 1 и 3 получават пари дори и когато не работят, обясни бившият министър Делян Добрев. Когато "Марица-изток 1" например не работи, тя получава по 70 лв. на мегават, за да се поддържа в готовност. Там са 700 мегавата, по 70 лв. са 49 000 лв., т.е. 25 000 евро на час получава "Марица-изток 1", за да не работи. "Марица-изток 3" пък получава по 48 лв. При ВЕИ-ата има само два вятърни парка в Североизточна България, които имат подобна клауза.

Намаленото производство на ток в комплекса "Марица-изток" доведе до принудително ограничаване на добива на въглища, което засегна стотици миньори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?