Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата се чуди как да изнася ток, дори на безценица, но таксата "пренос" остава наказателна

Марин Райков: Без апокалиптични предчувствия, режим на тока няма да има

90 коментара
Държавата се чуди как да изнася ток, дори на безценица, но таксата "пренос" остава наказателна

Износът на ток, дори на безценица, е карткорсорчно спасение за кризисното състояние на енергийната система, обясни директорът на Централното диспечерско управление при Енергийния системен оператор (ЕСО) Митьо Христозов в петък. Макар че проблемът с високата такса за пренос на електроенергия, която прави износа неконурутноспособен, се дискутира от седмици, засега решение няма.

БСП, които обвиниха кабинета "Борисов" за дестабилизиране и срив на енергийната система, настояха такса "пренос" да се върне на нивата, на които е била до юли 2012 г. - 18 лева.

Такова намаление предложи и служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев още в първата седмица след поемането на поста, но подчерта, че това е решение на ДКЕВР. Регулаторът обаче мълчи.

Бившият енергиен министър Делян Добрев обаче смята, че сегашният служебен министър Асен Василев може да издаде заповед по чл. 70 от Закона за енергетиката, с която да намали цената за пренос за количествата ток, които се изнасят.

Добрев каза, че е споделил това с новия екип, непосредствено след като напуснал министерството. Той обясни, че когато имаш износ, който клони към нула, умножен по 35 лв. цена за пренос, крайният резултат е нула и ако имаш 1500 мегавата износ по нула, крайният резултат откъм приходи от тази такса отново е нула.

"Обаче ако работят още 1500 мегавата централи, това са половината блокове и от трите централи в Маришкия басейн, това означава и натоварване на мините", заяви бившият министър. "Но единственият механизъм, по който може да се случи това, е с извънредна заповед по чл. 70 от Закона за енергетиката, защото ДКЕВР не може да диференцира преносната такса в страната и преноса за чужбина", каза още Добрев .

"Наистина сме в криза и не може без финансови загуби"

Директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО напомни, че в момента пазарът е наситен с евтин ток, тъй като заради топенето на снега и високите води в Европа е по-голямо производството от ВЕЦ-ове.

Ако може да се изнася ток и на безценица, това е спасението, коментира той пред БНР и поясни, че едва ли в такъв момент може да се разчита на някакви печалби. "Наистина сме в криза и не може без финансови загуби", коментира Христозов.

"Ако се появи и купувач на ток извън страната, това също ще е част от изхода, въпреки че април и май е слаб период за износ", каза той. Според него до десетина дни би могло да се реализира износ.

Приоритет са язовирите

Директорът на Централното диспечерско управление на ЕСО подчерта, че приоритет сега е язовирите успешно да се справят с количествата валежи, които се очакват в неделя и понеделник. ВЕЦ-овете вече произвеждат допълнително електричество. Разтоварена е АЕЦ "Козлодуй", за да подпомогнем производството в ТЕЦ-овете "Марица-изток", допълни Христозов.

Той предвижда повишено потребление през следващата седмица, защото се очаква захлаждане. Освен това, започващият на 22-ри април  планов ремонт на единия от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" ще подпомогне системата.

Марин Райков: Без апокалиптични предчувствия

Заради намаленото електропотребление от едно денонощие са въведени ограничения в производството на различни централи. В четвъртък ЕСО нареди намаляване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-oвете, а операторите на ВЕИ напълно да спрат мощностите си.

Собствениците на ВЕИ заплашиха държавата със съд за неизпълнени договори, а шефът на АЕЦ "Козлодуй" предупреди, че може да има технически проблеми с централата. Заради свития добив на въглища в Маришкия басейн миньорите са в стачна готовност.

Някои експерти прогнозираха, че подобно рязко спиране на мощностите може да блокира системата и да доведе до режим на тока.

Премиерът Марин Райков успокои в петък от Варна, където бе на посещение, че до режим на тока няма да се стигне, защото в Блъгария има огромно свръхпроизводство на електроенергия.

Няма никакви основания за апокалиптични предчувствия по въпроса, каза Райков и ги нарече силно преувеличени.

Той допълни, че е започнала безмилостна проверка по цялата верига на ценообразуване в енергетиката, чийто резултати обаче ще отнемат известно време. По отношение на коментарите, че миньори ще протестират, Райков посочи, че ще се провери какво може да се направи и как могат да бъдат задоволени техните искания.

Министърът на икономиката Асен Василев коментира в петък пред новосформирания обществен съвет към ведомството, че има сериозни проблеми в ценообразуването в енергетиката и в сметките за ток, но проблемите са трупани години и не могат да се решат за един час и за заседанието на един съвет. Нека първо идентифицираме големите трудности в бранша и после да видим как ще ги решаваме, призова той.

Потреблението на ток в момента е 4100 мегавата при 12 хиляди мегавата инсталирани мощности (през нощта то пада до 2800 мегавата), от тях едва 273 МВт е износът, съобщи по-рано директорът на Централното диспечерско управление при ЕСО. Маришките тецове са натоварени на 850-900 Мвт; V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй" - 1270 Мвт; водноелектрическите централи - около 890 МВт, от които 600 МВт се поддържат заради високите води в язовирите. От четвъртък принудително са спрени ВЕИ на цялата страната.

"По-голямата част от язовирите са на максимални нива. От десетте големи язовира на четирите големи водно-електрически каскади осем са пред преливане. Резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Както ми докладват, от язовирите, като духне вятър, и ще започне да прелива по малко", обясни Христозов критичното положение в язовирите, които се стопанисват от Националната електрическа компания (НЕК).

"Ние не можем да спрем всички язовири, защото безконтролното изпускане на вода при висока вълна ще създаде опасност както за други държави като Турция и Гърция, така и за Пловдив и по-големите населени места по поречието на река Марица. Принудително трябва да ги изчакаме регулирано, за да не допуснем подобно нещо", продължи той и от обяснението му се разбра, че водата се подава по тръбите към вецовете, където "работи интензивно".

До края на май е пролетното пълноводие, язовирите са пълни, а през следващите две-три седмици това ще се случи и с високопланинските язовири "Белмекен" и язовир "Батак", които все още са замръзнали, каза Христозов, разяснявайки защо защо водните централи са принудени да работят.

За спасяване на положението от крайно ниското потребление предсрочно започват и някои ремонти в топлоцентралите, включително и в комплекса "Марица-изток". От 6 до 12 април "Марица-изток" 1 ще бъде спряна изцяло, това е ремонт за общоинсталационни съоръжения и по самоизчистващи инсталации...В момента от 1 до 19 април и до спирането на реактора (V блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще излезе за месец и половина в планов ремонт и зареждане с гориво - бел. ред.) два блока са изведени в ремонт в "Марица-изток" 3 и един блок в "Марица-изток" 2. Така че вероятно ще пуснем още един блок за понеделник, когато спрем изцяло "Марица-изток", каза още Христозов пред БНР.

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" изключват ВЕИ централи

От ЧЕЗ съобщиха, че по разпореждане на ЕСО ще прекъснат фотоволтаичните и вятърни централи с инсталирана мощност 46 мегавата в областите Плевен и Ловеч в събота, 6 април, от 10:00 до 17:00 ч. ЧЕЗ остава в готовност за изключване и на други ВЕИ-производители през следващите дни.

ЕВН и "Енерго - Про" уточниха, че поетапно и равнопоставено ще изключат ВЕИ централи - фотоволтаици и ветрени, така че общата изключена мощност да достигне 40% от инсталираната. За ЕВН това означава около 240 мегавата, уточняват от дружеството.

Предишното изключване, което е била наредено в четвъртък от диспечерското управление на ЕСО, е било за същата обща мощност, съобщават още от ЕВН. Констатирани са били 6 случая, при които ВЕИ централи не са прекъснали електроподаването, заради което са били изключени от електроразпределителната мрежа и са потърсени обяснения за действията им, казват от компанията.

Огромни загуби

Заради масовото изключване на централи на възстановяеми енергийни източници и на топлоцентрали всеки ден се трупат огромни загуби само от непроизведен ток. Отделно от това НЕК е длъжна да плаща за поддържането на т.нар. студен резерв. ВЕИ централите и много от ТЕЦ-овете имат сключени договори за гарантирано изкупуване на тока по високи фиксирани цени и вероятно ще предявят искове за неустойки.

И ВЕИ-тата, а и централите "Марица-изток" 1 и 3 получават пари дори и когато не работят, обясни бившият министър Делян Добрев. Когато "Марица-изток 1" например не работи, тя получава по 70 лв. на мегават, за да се поддържа в готовност. Там са 700 мегавата, по 70 лв. са 49 000 лв., т.е. 25 000 евро на час получава "Марица-изток 1", за да не работи. "Марица-изток 3" пък получава по 48 лв. При ВЕИ-ата има само два вятърни парка в Североизточна България, които имат подобна клауза.

Намаленото производство на ток в комплекса "Марица-изток" доведе до принудително ограничаване на добива на въглища, което засегна стотици миньори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #90

  Ситуацията, която се описва в материала говори за некомпетентна политика в енергетиката. Неблагоприятните последици от тази политика ще се проявяват още още по-остро в следващите години, поради отлагане във времето. Некомпетентната политика се прави от некомпетнтни хора.

 2. Анонимен
  #89

  Намаляването на таксите за пренос и достъп може да стане само ако се вземат решения от Народно събрание за промяна на Закона за възобновяемите източници, но никой нормален българин няма да го направи това, защото това е национално предателство-трябва да си враг на собствения си народ за да намалиш таксите за да изнасят ефтино търговците, вместо ефтина електроенергия да има за хората и фирмите.Актуално състояние на енерго сектора към март 2013 -mi.government.bg/files/useruploads/files/vop/13.04.05)_energysector_МЕЕТ.

 3. Крум С.
  #88

  За 87
  Отговорите на въпросите Ви би трябвало да са очевидни за повечето хора. Предполагам, че Вие не се нуждаете от тях, но питате, за да накарате и другите да се замислят. Все пак, ще откликна на предизвикателството Ви и ще ви кажа мнението си.
  Относно въпроси 1, 2 и 3:
  Защото Бойко Борисов беше поставен да изпълни същата роля, която изпълни преди него Мадридския мошеник - да даде възможност на БСП да управлява зад завесите, докато се позабравят зулумите от предишното и управление. След това трябваше

 4. Анонимен
  #87

  Не мога да разбера няколко неща: 1. Защо Борисов трябваше да даде още 600, 000 евро за Белене, а после обвинява комунистите за хвърлените на вятъра пари от тях (Парите от него, не са ли вхвърлени на вятъра на вятъра?);2. Защо преди да почне да говори, че Белене е гьоль, Борисов величаеше тоя гьол и твърдеше, че ако не се построи, токът в България ще поскъпне неимоверно много?; 3. Борисов изобщо има ли представа от нещо, разбира ли от нещо и знае ли изобщо какво трябва да се прави?

 5. Анонимен
  #86

  НЕк подписвала че ще плаща всякакви щуротии и сега от всекакви такива обясняния какво? Ами смъкнете цената за пренос от 36 на 10лв.Изгонете ЧЕз майка ви дееба мутренска.Ама не.Е нищо той видов ден е близо,свини мръсни

 6. Анонимен
  #85

  А няма ли в искането за спиране на ВЕИ антисемитизъм? Кака Цеца се лишава от такъв хубав гешефт!

 7. Анонимен
  #84

  №77,към теб няма да се отнеса иронично и подигравателно, както №83.Ще кажа само,че всичко, което си написал за Костов са отдавна известни клевети и лъжи, опровергавани многократно.Ти отново ги пишеш, очевидно следвайки Гьобелсовия принцип.Макар и да сте го надминали Гьобелс по броя на лъжите, те няма да станат истини.Напразно си вложил този среднощен труд.А може би си бил нощна смяна от бригадата на кутевчетата и е трябвало да се отчетеш за някаква свършена мръсна работа.Нещастник.

 8. Анонимен
  #83

  77,пропуснал си да пишеш за Костов ,че той уби малкия Пепи.Освен това редовно изяжда закуските на малките деца.Костов лъже ,че е вететарианец.Той обича месото,човешкото.Той е виновен и за кризата в Кипър, защото в последния момент си изтегли откраднатите милиарди от кипърските банки и така Кипър щеше да фалира.Защо не си изредил всичките му престъпления, бе цървул?Щото го защитаваш, нали?Мръсен костовист!

 9. Анонимен
  #82

  Ако в България има останали достойни хора, журналисти, политици, икономисти или други, които имат трибуна е редно да повдигнат въпроса защо може да се изнася ток на безценица докато една голяма част от българския народ тъне в мизерия и не може да покрие елементарните си битови нужди! На никой ли не му пука за българските пенсионери, за социално слабите, за безработните и работещите бедни??? Една по-ниска цена на тока ще даде глътка въздух на хората и бизнеса в тежка икономическа криза. Евентуалните

 10. Анонимен
  #81

  Не можем да продадем? Никой не купува от нас? Тъпи сме? А да свалим ценичките според търсенето и предлагането можем ли? Можем! Трябва някой да се сети, че хранилката свърши и трябва да сваля цените, да махне шибаните такси, защото електричеството е стока.една две гладни години и ще се научат бързо да търгуват! Когато не можеш да продадеш сваляш цената! Продаваш изгодно за клиента и си осигуряваш прехрана! Ние можем да осигурим цялото стопанство на ток и да ни поевтинее продукцията като по този начин ще спечелим много пари. Но малко акъл си трябва, не са достатчъни мускулите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.