Държавата се готви да прекрати договорите с американските централи

Развръзка се очаква до края на май, кабинетът се надява на съдействие от Европейската комисия

Снимка: Архив

Договорите с двете т. нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток" за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК ще бъдат прекратени съвсем скоро. Ако това не стане по взаимно съгласие, държавата може да го направи еднолично въпреки риска от арбитражни дела.

Това стана ясно от интервю на председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пред бТВ. Според него финансовият министър Владислав Горанов имал решение за това как ще бъдат прекратени договорите с "Ей и Ес Гълъбово" ("Марица Изток 1") и "КонтурГлобал Марица Изток 3", което щял да обяви съвсем скоро. След това енергията от двете централи ще се продава на свободния пазар.

От думите на Николов стана ясно, че държавата се опитва да постигне споразумение със собствениците на централите за разтрогване на 15-годишните контракти по взаимно съгласие. "Ако не се стигне до това - прекратява се едностранно договорът и се стига до арбитраж", добави председателят на енергийната комисия. Той допълни, че държавата вече имала опит във воденето на международни арбитражни дела и затова не се притеснявала от евентуални искове. Николов припомни положителното за държавата решение по делото, заведено от ЕВН.

Депутатът добави, че двете централи са на различен етап от изплащането на инвестициите и прекратяването на договорите няма да стане по едно и също време. Освен това "експерти на ЕК и наши експерти" били на мнение, че инвестициите в едната от двете мощности - "КонтурГлобал Марица Изток 3", вече са изплатени, защото "ние сме плащали повече пари".

Планът за разтрогването на договорите с двете централи вече бил представен на бизнеса по време на срещата при премиера за цената на тока в понеделник, в която участваха работодателите и синдикатите, научи Mediapool. Намерението на правителството е прекратяването да стане бързо – до към края на месец май, за да може облекчението в цените да се усети още от новия регулаторен сезон.

Преди да пристъпи към действия обаче, кабинетът чака позицията на Европейската комисия, която е изразила готовност да съдейства за преговорите между държавата и централите. Брюксел настоява държавата да прекрати привилегиите за централите, тъй като те се считат за неразрешена държавна помощ.

При всички положения правителството е готово на компенсации за централата "Ей и Ес Гълъбово" ("Марица Изток 1"), за която реномираният британски консултант Frontier Economics се е произнесъл, че инвестицията още не е изплатена. Според разчетите на Frontier държавата трябва да доплати на американския инвеститор няколкостотин милиона лева.

Планът на кабинета е сумата да се изплати чрез специална добавка в цената на тока, която може да се въведе с промени в законодателството. На този етап правителството няма намерение да плаща от бюджета компенсацията на централата във връзка с преференциалните цени на тока.

Според Валентин Николов прекратяването на договорите за задължително изкупуване на тока от "Ей и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал" ще доведат до спестяване на разходи от Фонда за енергийна сигурност, от който в момента се покриват разходите на НЕК по тези контракти. Тези пари пък можело да се използват за спасяването на държавната "Марица Изток 2", която в момента е в тежко финансово състояние.

"Тя е много голяма мощност и няма източник, който да покрие излизането ѝ от системата. То може да доведе до режим на тока през зимата. При всички случаи трябва да се опитваме тази централа да я поддържаме максимално дълго", коментира Николов.

За прекратяването на дългосрочните договори на американските централи с НЕК се говори от доста време. Преди около година правителството обяви, че започва преговори по условията за спирането на контрактите и предложи механизъм, по който да се изчислят компенсациите, които трябва да се платят на собствениците на мощностите.

Методологията беше изработена съвместно в Европейската комисия и беше обект на преговори. "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал" обаче отхвърлиха методологията и предложиха свой начин за изчисление на компенсациите. По информация на Mediapool обсъждането на условията за прекратяване на договорите за изкупуване на тока от НЕК на практика се е водело само с размяна на писма и до същински преговори така и не се стигнало.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес